Blog

De Dag van Linkshandigen

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt de linkshandige studente Doortje Klinkenbergh over.. Linkshandigendag. 

Ben jij linkshandig? Dan heb je vast wel eens van iemand gehoord dat ze dat niet hadden verwacht, of dat niet wisten.  Vreemd eigenlijk, waarom zouden mensen dat niet verwachten? Dat komt waarschijnlijk omdat er in de wereld veel meer rechtshandige mensen leven. Naar schatting is slechts 10 tot 15 procent van de mensheid linkshandig. Aangezien de wereld wordt bewoond door ruim zeven miljard mensen, is het aantal linkshandigen in verhouding niet erg groot. Geen wonder dus, dat men soms verbaasd is!

Om men bewust te maken van het feit dat linkshandigen het soms lastig kunnen hebben met alledaagse dingen, is 13 augustus uitgeroepen tot de officiële linkshandigendag. Op deze dag worden er campagnes en voorlichtingen gehouden over linkshandigheid en verenigen linkshandigen zich op bijvoorbeeld social media.

Rechtshandigenwereld
Dat linkshandigen maar klein in aantal zijn tegenover het aantal rechtshandigen, merk je wel aan alledaagse dingetjes. Het is bijvoorbeeld niet bepaald makkelijk om een schaar te vinden die comfortabel in de linkerhand valt. Een ander probleem kan het bestek in een restaurant zijn, wat voor jouw gevoel aan de verkeerde kant ligt. Misschien heb jij zelfs bij de gymles eens aan de leraar moeten vragen of er ook linkshandige honkbalhandschoenen waren. Ikzelf verplaats vaak de muis van de rechterkant van het toetsenbord naar de linkerkant en hoor ik de klassieker: “Goh, ben jij links? Dat wist ik helemaal niet.”

Toch heeft linkshandigheid ook zijn voordelen. Volgens menig onderzoek zouden linkshandigen slimmer, creatiever en/of inventiever zijn. Bij sport kan linkshandigheid een groot voordeel zijn, omdat er een grote kans is dat de tegenstander rechts is en hetzelfde van jou verwacht.

Taboe
In het Latijns wordt links als sinister vertaald. Dit woord heeft toch een beetje een negatief beeld, aangezien we het gebruiken om iets duisters uit te leggen. Dit negatieve vertaalt zich in meer woorden en gezegdes – iemand links laten liggen, twee linkerhanden, links gedrag, ga zo maar door. In de geschiedenis werd links onder andere geassocieerd met vies (je gebruikte je linkerhand om je billen mee af te vegen, en je rechterhand om mee te schrijven) of met zwak. Tot nog niet zo lang geleden werden kinderen gedwongen met rechts te schrijven. Links zou voor te veel vlekken zorgen, als de hand langs de inkt wreef.

Hedendaags is linkshandigheid in Nederland in ieder geval geen taboe meer. Er zijn voldoende winkels of merken die linkshandig gereedschap aanbieden en inkt droogt sneller op dan vroeger. En dat linkshandigen schijnbaar creatiever of slimmer zouden zijn, dat is mooi meegenomen.

Ben jij links? Maak dan op 13 augustus een foto van jezelf met jouw vertrouwde linkerhand, en zet hem online met de hashtag #linkshandigendag.

Bronnen:
http://www.linkshandigendag.nl/

Reacties

Brand viagra fast delivery is often the first treatment tried for erectile dysfunction in men .

8 jaar geleden geplaatst

Leuk artikel Kim. Een online winkel voor linkshandigen: www.delinkshandigenwinkel.nl

8 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.