Blog

De Dag Van.. Koningsdag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Faye iets over -hoe kan het anders- Koningsdag!

Door: Faye Le Couvreur, studente Communicatie en fan van Oranjebitter.

Morgen is het 27 april. Koningsdag. Een dag met voor ieder wat wils. Voor de één een vrije dag om heerlijk te luieren. Beentjes omhoog en verder niet zo heel veel. Weer een ander zet alles op alles om op de vrijmarkt de mooiste ‘vintage’ spullen op de kop te tikken. Voor dag en dauw je bed uit om toch vooral niet achter het net te vissen. En tenslotte – ook heel voorstelbaar – is Koningsdag voor menigeen een goede reden om ongegeneerd te feesten (= bier drinken). Koningsdag is voor mij een mix van het bovenstaande. Maar ook weer niet te gek. We worden de volgende dag namelijk gewoon weer om half negen in de collegebanken verwacht. Tja, wie verzint het? Ik niet!

Maar goed ik trek mijn plan. En daarin verschilt Koningsdag – weer of geen weer – niet veel van de eerdere Koninginnedag. Een korte indruk:

img_6519Vroege vogels op de vrijmarkt
We beginnen lekker vroeg om alle vrijmarkten van de stad te bezoeken. Dat kan natuurlijk alleen als je niet te brak bent van koningsnacht. Dus sla die – net als ik – even over. Voor degenen die dit nog nooit op de vrijmarkt zijn geweest: je vindt er allerlei tweedehands spullen, van huisdecoratie tot vintagekleding, te koop voor een prikkie. Daarnaast vind je er ook (zelfgemaakt) eten, drinken en muziek van diverse straatmuzikanten. De leukste locaties waar de vrijmarkt wordt gehouden zijn die aan de route langs de Binnenweg, richting Westersingel, Eendrachtsplein en de Binnerotte.

Lunchtime
Na het afstruinen van de marktjes, zo rond het middaguur, is het lunchtijd. En dat doen we natuurlijk in combinatie met een dansje bij het altijd gezellige Deliplein en/of aan de kant van de Wilhelminapier. Overdag vind je bij Theater Walhalla  een Royal Rollerdisco. Oftewel: skaten, dansen, live muziek, workshops en leuke activiteiten voor jong en oud. Bij hotel New York is er ook dit jaar weer gratis toegang tot de openluchtdansvloer met uitzicht op de Maas. Maar lekker (en gezellig) eten kan natuurlijk ook in de Witte de Withstraat of op de Nieuwe Binnenweg want in beide straten is het met Koningsdag lekker druk. En aan muziek, drinken en tentjes en standjes met eten, geen gebrek.

Festival dansjes maken!
Om een uurtje of vier maken we ons klaar voor een festival. Want op ieder plein en op iedere hoek is er wel iets leuks te zien en dat mogen en dat willen wij natuurlijk niet missen. Zoals elk jaar gaan wij los op Oranjebitter, een festival in het 1-oranjebitter-rotterdam-2012-foto(Euromast)park met grote nationale & internationale acts. Wie precies, dat weten we nog niet, want zoals elk jaar blijft de line-up geheim. Naast goede muziek is er fine food, street art, spelletjes en ander oranje vertier. Heb je dit jaar zin in iets anders? Naast Oranjebitter zijn er nog andere mogelijkheden:

Kralingse Bos Festival
Naast Oranjebitter één van de leukste festivals. In het Kralingse Bos. Ook hier vind je (inter)nationaal gewaardeerde artiesten. En qua muziek van alles wat: techno, house, hip-hop en live muziek. Zo komen onder andere Broederliefde, Kevin Lyttle, Hendrik Schwartz, Sunnery James en Ryan Marciano.

S’Oranje Festival
Ook weer een groot festival op Plein 1940- 1945. Het plein wordt omgetoverd tot feestlocatie met maar liefst vier podia en diverse lokale en nationale DJ’s.

En niet te vergeten: de verschillende podia bij de lokale kroegen. Dus hoe jij je Koningsdag ook invult. In Rotterdam hoef je je echt niet te vervelen. Hopelijk trekt het weer op miraculeuze wijze bij en hoeven we niet in de regen te danse. Want dansen doen we sowieso!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.