Blog

De Dag van – Kerst

De straten worden verlicht met ontelbaar veel lampjes, de etalages staan vol met kerstbomen en de kerstliedjes galmen door de boxen. Ik ben dol op de winter, warme chocolademelk, sneeuw en kerst. Het is weer december: de gezelligste periode van het jaar!

Door Kim Hoefnagel

December staat bekend als een feestmaand. Met feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en natuurlijk Oud en Nieuw is het een grote gezellige boel. Met familie en vrienden, cadeautjes en lekker eten. We blikken terug op het afgelopen jaar en kijken vooruit naar het volgende jaar in ons leven. De toekomstplannen en goede voornemens.

Die lege stoel
De feestdagen zijn niet alleen een tijd van gezelligheid, maar ook een tijd van gemis. Tussen de gezellige festiviteiten door, omringd door onze familie en vrienden, voelt het alsof er een lege stoel aan tafel staat. Door de jaren heen verliezen we mensen van wie we houden. Iedereen heeft wel iemand met wie ze graag nog één extra kerst zouden willen vieren. Nog een keer gezellig samen aan tafel, herinneringen ophalen en simpelweg het leven vieren. Wat zouden we ze graag nog één kus, knuffel en een cadeautje geven. Omdat ze dat simpelweg verdienen.

Het eerste jaar
Zeker dat eerste jaar zonder iemand is ontzettend moeilijk. Van het opzetten van de kerstboom tot het kerstdiner en van het uitpakken van de cadeautjes tot het vuurwerk met Oud en Nieuw. Het voelt allemaal heel onwerkelijk, raar en ontzettend verdrietig. Je moet de lege stoel weghalen, terwijl je hem eigenlijk wil laten staan. Elk jaar blijf je het gemis voelen en dat laat zien hoe krachtig de liefde die je voor diegene hebt, is. In de woorden van Winnie the Pooh: “How lucky am I to have something that makes saying goodbye so hard?”

Elk jaar opnieuw probeer ik stil te staan bij de lege stoelen in mijn gezin én die van de mensen om mij heen. De kerstdagen zijn een prachtige tijd, maar vaak hebben mensen juist in deze tijd een extra dikke knuffel nodig. Dus hierbij wil ik iedereen vragen om de mensen om je heen een dikke knuffel te geven, je weet maar nooit wie er een nodig heeft. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een prachtig 2019 toe.

Reacties

Super mooi geschreven wijffie. En zo waar. Ook een dikke knuffel voor jou.

5 jaar geleden geplaatst

Prachtig Kim!

5 jaar geleden geplaatst

Meis, wat heb je dat prachtig beschreven...wat zal pappa toch trots op je zijn. Love you So much !!

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.