Blog

De Dag van – het milieu

Elk jaar op 5 juni wordt de dag van het milieu georganiseerd. Deze dag is door de VN in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de milieuproblemen. En die aandacht is ontzettend belangrijk. Het probleem wordt namelijk met de dag groter, en er zal snel iets moeten veranderen. Volgens de Verenigde Naties kunnen de problemen over 12 jaar niet meer ongedaan gemaakt worden als er niet snel iets verandert.

Door: Kim Hoefnagel

Een plastic probleem
Vanaf 2021 worden alle plastic wegwerpproducten in de EU verboden, en dat is een belangrijke ontwikkeling. Eén van de grootste problemen waar de wereld op dit moment mee kampt is namelijk de hoeveelheid plastic die we met z’n allen gebruiken. Van plastic flesjes en plastic tasjes tot plastic verpakkingsmateriaal in de supermarkt. Het kan tien jaar duren maar zelfs 1000 jaar tot een stuk plastic verdwenen is. En lang niet al het gebruikte plastic eindigt in de milieuparken, maar eindigt op straat, in de bossen of zelfs in de zee. En dat kan enorm schadelijk zijn voor mens en dier.

De groeiende maatschappij
De alsmaar groeiende wereldbevolking heeft natuurlijk ook een groot effect op het milieu. Er moet namelijk genoeg voedsel geproduceerd worden om iedereen te kunnen voeden. En om genoeg voedingsmiddelen te kunnen produceren is er extra land en heel veel water nodig. Natuurlijk is er ook extra land nodig om deze mensen een woonplek te bieden. Tegelijkertijd hebben we zoveel mogelijk natuurgebieden nodig om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

Vergrijzing
Is de oplossing dan niet gewoon een kleinere wereldbevolking? Het moeilijke aan de situatie is dat we ook nog eens kampen met een wereldwijde vergrijzing. Aan de ene kant hebben we meer inwoners nodig, om te zorgen dat de economie draaiende blijft en er genoeg mensen zijn om voor de ouderen te zorgen. Maar aan de andere kant levert die bevolkingsgroei ook weer haar veel problemen op.

Oplossing?
In de media worden velen oplossingen genoemd. Minder plastic gebruiken, minder vlees eten, minder lang douchen, minder vaak de auto pakken, minder eten verspillen etc. Maar het belangrijkste is dat iedereen zich bewust is van het milieuprobleem en dat we met z’n allen kijken naar de oplossingen die we kunnen bedenken om de toekomst van onze planeet veilig te stellen. We hebben maar één planeet, laten we zo goed mogelijk voor haar zorgen. De dag van het milieu; een nieuw begin begint vandaag.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.