Blog

De Dag van het Internet

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Iris van den Bekke over de Internationale Dag van het Internet, die vandaag plaatsvindt. 

Leven zonder internet. Je kunt je het op de dag van vandaag eigenlijk niet voorstellen. Niet even snel een e-mailtje naar je collega sturen of skypen met je nicht uit Australië. Toch was het relatief kort geleden (in de jaren negentig) nog heel normaal om geen internet te hebben. De jaren negentig waren de jaren van de opkomst van het internet. Het wereldwijde web ontstond en hiermee ook de online winkels, online radio en sociale netwerken. Tegenwoordig doen we bijna alles online. Zou jij nog zonder internet kunnen?

Hoe het allemaal begon
Ik neem jullie even mee terug in de tijd, naar 29 oktober 1969 om precies te zijn. Dit was de dag waarop de allereerste e-mail via internet werd verstuurd. Internet werd toen nog ‘externe verbinding tussen 2 computers’ genoemd. De belangrijkste spelers in de eerste internetconnectie waren twee studenten: Charley Kline en Bill Duvall. Ze werkten aan het zogenaamde ARPANET (advanced research projects agency network), dat werd gefinancierd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het was een netwerk dat vier onafhankelijke terminals, geïnstalleerd op vier universiteiten in Amerika met elkaar verbond.

Charley Kline was de eerste die probeerde om informatie te sturen van de UCLA (Universiteit van Californië) naar Bill Duvall, die zich op dat moment op Stanford University bevond. Hij belde zijn collega=student op en vertelde hem dat hij de letters L en O naar hem had gestuurd. Bill Duvall ontving die 2 letters, maar helaas ging het bij de derde letter G al fout: Het systeem crashte. Onder toezicht van professor Leonard Kleinrock was Charley Kline een uur later wel in staat om het complete woord ‘login’ te versturen zonder problemen.

cartoon-internetInternationale Dag van het Internet
Grappig he, om te bedenken dat de letters LOGIN de eerste bits waren die werden verzonden over het lange-afstand-computernetwerk. Omdat deze doorbraak zo bijzonder was en het dagelijks leven in de loop der jaren veel heeft veranderd, vieren we ieder jaar op 29 oktober de Internationale Dag van het Internet

Communiceren zonder internet
Omdat tegenwoordig zoveel online gebeurt, lijkt het ook voor studenten en werkenden bijna onmogelijk te communiceren en überhaupt te functioneren zonder internet. Bij mijn studie Communicatie doen we alles online. Vorige week hadden we op school een internetstoring. Paniek! Voor opdrachten moest er online deskresearch worden gedaan en werkten we in een gezamenlijk online document, wat op dat moment natuurlijk niet kon. Ook het contact met onze opdrachtgever via e-mail lag stil. Drama voor de toekomstige communicatieprofessional.

Apparaten en internet
Ook in ons privéleven kunnen we het ons niet meer voorstellen dat we niet meer online kunnen shoppen of Netflixen. Zelfs onze apparaten staan tegenwoordig in verbinding met het internet: The Internet Of Things. Het betekent dat producten en apparaten continu in verbinding staan met het internet, waardoor ze data kunnen verzamelen en kunnen communiceren met elkaar (Marketingfacts, 2016).

Zo hoef je zelf niet meer bij te houden wat er bijna op is, maar doet je slimme koelkast dat gewoon zelf! Gaaf he?!

Ben je benieuwd hoe de áller eerste website eruit zag? Bekijk hem dan hieronder! http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Bronnen:
http://www.theinternetday.com/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_internet
Marketingfacts.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.