Blog

De dag van – het geluk

Op 20 maart is het de internationale dag van het geluk. Een dag waarop we eens stil kunnen staan bij de dingen die ons gelukkig maken. In een eerdere blog schreef ik het al: gelukkig zijn is een voorrecht, maar wanneer zijn we eigenlijk gelukkig?

Door: Kim Hoefnagel

Geluk
Jarenlang heb ik me afgevraagd wat geluk precies betekent. Maar na het lezen van The subtle art of not giving a fuck, realiseerde ik me dat geluk een relatief begrip is. Geluk is voor iedereen anders, het ligt namelijk aan de factoren waarmee je je geluk meet. Zo zijn er mensen die zich het gelukkigst voelen wanneer zij veel geld op de bank hebben staan. Andere mensen voelen zich gelukkig wanneer zij veel vrienden om zich heen hebben of veel kunnen reizen. Twee mensen kunnen identieke levens leiden, maar een compleet andere betekenis hebben voor het woord geluk. Dan kan het zomaar zijn dat één van hen gelukkig is, terwijl de ander dat niet is.

De kleine dingen in het leven
Het gevoel van warme zonnestralen op mijn huid, het uitzicht van een heldere blauwe hemel, de geur die in de lucht hangt wanneer het net geregend heeft, het geluid van je schoenen in de verse sneeuw en wakker worden zonder wekker. Ik kan ontzettend genieten van de kleine dingen in het leven, maar wat mij echt gelukkig maakt? Het klinkt misschien ontzettend cliché, maar mijn geluk meet ik vooral aan het effect wat ik op de mensen om mij heen heb. Niets maakt mij gelukkiger dan een ander kunnen helpen, inspireren of aan het lachen maken. Er is niets mooiers dan het idee dat iemand anders vrolijk is dankzij mij.

“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.” – Albus Dumbledore / J.K Rowling.

Omdenken
Maar we hebben allemaal wel eens van die dagen dat het eventjes niet meezit, die dagen dat je het liefst in je bed kruipt en er liever niet meer uitkomt. Van die dagen waarop je je vooral lijkt te focussen op alles wat mis kan gaan in het leven en dat je je afvraagt of je wel écht gelukkig bent. Wanneer ik zo’n dag heb, probeer ik te denken aan de dingen die me gelukkig maken. De kleine dingen, de grote dingen. De dingen die ertoe doen in het leven.

______________________________________________________________

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek besteden we aandacht aan deze bijzondere dagen. Op zoek naar de verhalen erachter! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.