Blog

De dag van – geen bh-dag

Elk jaar op 13 oktober vieren wij geen BH-Dag. Het is de perfecte mogelijkheid om die ene vervelende bh in je kast te laten liggen. Voor sommige vrouwen is het een dag waar je niet aan meedoet. Voor mij is het een dag waarbij ik mij vrij voel, zonder dat iemand raar opkijkt.

Door: Naomi Gonçalves

Elke ochtend nadat ik heb gedoucht kijk ik in mijn kastje naast mijn bed. De vraag die ik mezelf dan altijd stel is: welke bh ga ik vandaag aandoen? Ik heb namelijk een heel kastje vol. Zwarte, witte, rode, roze bh’s, bh’s zonder vulling of juist met vulling en ga zo maar door. Het vervelende is dat geen enkele bh lekker zit! En met lekker zitten, bedoel ik het gevoel alsof je geen bh draagt. Het is inmiddels een routine geworden. Ik start mijn dag met een geërgerd gevoel en eindig mijn dag vredig. Vredig, omdat ik eindelijk mijn bh kan uitdoen wanneer ik de voordeur achter mij dicht doe.

Theezakjes en meloenen
Ik vraag mezelf soms af: ‘Waarom dragen wij vrouwen bh’s?’ Wanneer ik dit op Google zoek krijg ik vele antwoorden. Antwoorden zoals: support, comfort, zelfvertrouwen en je wil niet (altijd) alles laten zien. Ik schrok van het antwoord: ‘Je wil niet (altijd) alles laten zien’. Wat valt er te zien, denk ik dan. Je gaat natuurlijk niet zonder T-shirt buiten lopen. Dan valt er namelijk wel wat te zien. Het enige wat je ziet, zijn ronde vormen onder een T-shirt. Vrouwen hebben verschillende borstvormen. Ik vind dat wij vrouwen dat niet per se hoeven te verbergen in een bh. Het is iets natuurlijks. En reacties zoals: ‘Verberg je theezakjes of meloenen’ hoeven wij niet te accepteren.

Geen BH-Dag
Deze speciale dag is ontstaan op 13 oktober 2011. Oktober is Wereld Borstkankermaand. Het doel hiervan is om vrouwen te laten beseffen dat borstkankerscreening belangrijk is, net zoals het herkennen van de symptomen van borstkanker. Het is ook erg belangrijk om je borsten regelmatig te onderzoeken. Geen BH-Dag heeft dus een goed doel en vrouwen zoals ik voelen zich er één dag vrijer en comfortabeler door.

Elke dag geen BH-Dag
Er zijn vrouwen die elke dag een ‘Geen BH-Dag’ hebben. Vrouwen die zelfverzekerd genoeg zijn om niet alleen de knoop, maar ook de bh door te hakken. Ik ben hier nog niet zelfverzekerd genoeg voor. Een bh dragen is mij aangeleerd. Ook al is het niet mijn beste vriend, hij knelt zich altijd om mij heen. Hij lijkt bijna vastgegroeid. Waarom ik nog niet zelfverzekerd genoeg ben, is omdat er nog altijd mensen zijn die graag willen oordelen. In dit artikel heb ik ook duidelijk proberen te maken dat wij vrouwen rare opmerkingen niet hoeven te accepteren. Daar sta ik volledig achter. Maar ik heb gemerkt dat ik die rare opmerkingen het liefst wil vermijden. Mijn tijd komt nog. Wanneer de wereld meer ‘open-minded’ is en er helemaal niet meer raar opgekeken wordt als een vrouw zonder bh loopt. Tot die tijd juich ik vrouwen toe die wel die stap durven te zetten.
You go girls, one day I will join the club!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.