Blog

De dag van een knuffel

Iemand een knuffel geven. Het was voor mij altijd vanzelfsprekend om iemand die ik liefheb een knuffel te geven, zoals mijn oma. Echter zorgt COVID-19 ervoor dat het knuffelen niet meer zo vanzelfsprekend is. Ik mis dit fysieke contact. Jij ook? Daarom wil ik vandaag graag inhaken op de Wereld Knuffeldag. Ik hoop dat dit artikel dan ook een soort omhelzing zal bieden aan degene die daar behoefte aan hebben. 

Door: Jacky Mijling

Wereld Knuffeldag
In 1986 gaf Kevin Zaborney de dag van vandaag, 21 januari, de naam ‘Knuffeldag’. Kevin studeerde psychologie aan de Universiteit van Michigan in de USA. Als beginnend psycholoog observeerde hij Amerikanen en concludeerde hij dat de Amerikaanse maatschappij niet goed is in het uiten van gevoelens in publieke ruimtes. De Knuffeldag moest hier verandering in brengen. Hiernaast concludeerde Kevin dat mensen vaak een moeilijke periode doormaken op oudejaarsavond en Valentijnsdag. Periodes waarbij mensen een knuffel nodig hebben. Zo besloot hij dan ook om 21 januari te benoemen tot de Knuffeldag, omdat deze datum tussen de twee periodes in valt.  

Wat doet een knuffel met je?
Volgens een aantal wetenschappelijke onderzoeken is knuffelen net zo gezond als eten en drinken. Door het knuffelen maak je in je lichaam het stofje oxytocine aan, ook wel het gelukshormoon. Dit hormoon zorgt voor een vermindering van stress en angst, een behoefte aan intimiteit en seksueel gedrag, een betere spijsvertering, genezing van wonden en het maakt je vriendelijker. Het is dus eigenlijk het medicijn wat we nodig hebben in deze tijd met de mentale en fysieke problemen. 

Conclusie: we hebben huidhonger, zoals Eva de Bruin een aantal weken geleden al schreef. Benieuwd wat dat inhoudt? Lees dan vooral het artikel

COVID-19
De reden waarom ik vandaag extra bewust stil wil staan bij Knuffeldag, is omdat ik de afgelopen periode extreem heb ervaren wat een knuffel kan betekenen voor een mens. Door het COVID-19 virus konden we natuurlijk al een lange tijd niemand knuffelen of vasthouden. Maar de impact hiervan zag ik pas onder ogen toen mijn oma overleed. Ik heb haar niet meer kunnen knuffelen of een kus op haar wang kunnen geven. Het besef dat je iemand nooit meer kan vasthouden is heel erg verdrietig. Het slaat in als een bom.

Virtuele knuffel
Voor iedereen die behoefte heeft naar een knuffel: geef jezelf veel liefde in deze tijd. Slaap goed, begin aan yoga, tover een glimlach op je gezicht en doe een dansje op je favoriete muziek. Zo maak je namelijk toch nog wat oxytocine aan. Herinner alsjeblieft ook alle knuffels die je wel hebt kunnen geven en knuffel je geliefde of je gezin (als dit kan i.v.m. alle regels) extra veel. En dan ten slotte, laten we hopen dat we op 21 januari 2022 weer flink kunnen knuffelen! 

“Sometimes a hug is all you need to make you feel better.” 

Reacties

Een knuffel voor jou Jacky!

3 jaar geleden geplaatst

Weer een mooi stuk! Zo belangrijk, die knuffel!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.