Blog

De dag van – Doe Vriendelijk

Bij de bushalte kijken we kil voor ons uit en vermijden we oogcontact met anderen. Een glimlach is al te veel moeite. Die oude vrouw mag blijven staan hoor, ze leunt maar op haar stok. Oh, een zwangere vrouw wil mijn zitplaats, ze moet zich niet zo aanstellen. Elkaar voorlaten? Ho, maar. Nu ben ik benieuwd, wat betekent vriendelijkheid nog voor jou?

Door Jacky Mijling 

De “doe vriendelijk” dag is een internationale dag die ooit is ontstaan in Denver in het jaar 1995. De Random Acts of Kindness Foundation werd toen namelijk opgericht. De missie van deze foundation is om voor meer vriendelijkheid te zorgen. Dit doen ze door gratis middelen aan te bieden aan bijvoorbeeld scholen, bedrijven en de maatschappij. Deze dag wordt in Nederland op 17 februari gevierd, maar wereldwijd is dit verschillend. Dat het op verschillende dagen gevierd wordt maakt natuurlijk niets uit, aangezien het er uiteindelijk om gaat dat er meer vriendelijkheid komt. 

Vriendelijkheid
Wat is vriendelijkheid nu eigenlijk? Je glimlacht naar anderen, geeft jezelf of een vriendin een complimentje, je hebt belangstelling voor anderen, je steunt anderen in voor- en tegenspoed en je deelt wat je hebt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden om vriendelijkheid te beschrijven. Herken jij jezelf in één van de genoemde daden? 

Het effect
Vriendelijkheid heeft niet alleen effect op jezelf, maar vooral ook op anderen. Je komt namelijk over als iemand met zelfvertrouwen, empathie en je hebt het vermogen waarde te zien in anderen en daarnaar te handelen. Daarnaast heeft het een groot voordeel in relaties, want die kan je met vriendelijkheid beter onderhouden. Maar hoe heeft het dan effect op anderen? Stel je eens voor, je hebt een vervelende dag gehad en loopt met een slecht humeur naar de bushalte toe. Als iemand jou dan vriendelijk met een glimlach gedag zegt, merk je dan dat dit impact heeft op jouw dag of gemoedstoestand? 

Daarentegen zorgt vriendelijk gedrag er ook voor dat het beter gaat met je mentale gezondheid. Vriendelijkheid leidt namelijk tot vermindering van conflicten, wat betekent dat je minder stress zal ervaren. Ten slotte, je wordt minder snel beïnvloed door iemand anders zijn slechte humeur. Je eigen vriendelijkheid behoud je bij een positieve houding en een goed humeur.

Mijn mening
Ik ben van mening dat als iedereen zijn of haar best zou doen om wat vriendelijker te zijn, dat we dan in een veel mooiere wereld zouden leven. Iedereen heeft wel eens een ‘off-day’. Als we met z’n allen proberen ons best te doen om vriendelijker te zijn, dan kunnen we andermans dag wellicht wat aangenamer maken. 

“Be kind. It feels better.”

 

Reacties

Weer een mooi stukje Jacky. Mijn complimenten. Top 👍👍👍

4 jaar geleden geplaatst

Weer een mooi stukje Jacky. Mijn complimenten. Top

4 jaar geleden geplaatst

Weer een mooi stukje Jacky. Mijn complimenten.

4 jaar geleden geplaatst

Geweldig leuk gedaan .🤙

4 jaar geleden geplaatst

Allemaal uitproberen!

4 jaar geleden geplaatst

Helemaal mee eens!

4 jaar geleden geplaatst

Wat een heerlijk stuk!

4 jaar geleden geplaatst

Wat vriendelijkheid al niet teweeg zou kunnen brengen! Mooi stuk!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.