Blog

De Dag van – de Goede Daad

Gisteren, 7 april, vierden we de dag van de goede daad. Een goede daad kan van alles zijn. Van het betalen van iemands boodschap, tot het openhouden van de tramdeur voor diegene die nog even een sprintje trekt om hem te halen. Van het geven van een broodje aan een zwerver tot het bezoeken van oudjes in een bejaardentehuis.

Karma
Men zegt dat wie goed doet, wie goed ontmoet. Dat als je veel goede dingen doet, je veel goede karma opbouwt. Karma komt voort uit het hindoeïsme en het boeddhisme en wordt ook wel als de Wet van Oorzaak en Gevolg gezien. Als je goede dingen doet, krijg je goede dingen terug. Doe je slechte dingen, dan krijg je slechte dingen terug. Klinkt eerlijk toch? Een goede daad zou je dus op de lange termijn iets goeds kunnen opleveren.

Een kleine moeite, groot verschil
Maar ook op de korte termijn kan een goede daad je iets leveren: het idee dat je een verschil hebt gemaakt in iemands leven. Is er iets mooiers in het leven dan weten dat je iemand zijn dag een stukje mooier hebt kunnen maken? Dat je een glimlach op iemands gezicht hebt kunnen toveren en hen een reden hebt kunnen geven om te lachen? Dat je iemand met iets hebt kunnen helpen, hoe klein het ook is?

The Butterfly Effect
Een goede daad hoeft niet altijd iets groot te zijn. Een kleine actie kan namelijk een gigantisch effect hebben op de mens en op de wereld. Dit wordt ook wel The Butterfly Effect genoemd. Volgens de oorspronkelijke theorie zou het flapperen van een vlinder in Brazilië ervoor kunnen zorgen dat er maanden later een tornado ontstaat in Texas. Nu is die theorie inmiddels achterhaald, maar de achterliggende gedachte blijft mooi én waar. Denk je maar eens in: één complimentje kan iemand genoeg zelfvertrouwen geven om te solliciteren op die ene baan en zijn of haar hele leven veranderen.

Pay it forward
Een leuk voorbeeld hiervan is het pay it forward-principe. De eerste persoon kiest ervoor om niet alleen voor zichzelf, maar ook degene erna een drankje te betalen in de drive thru. Wanneer de volgende persoon wil betalen, komt hij/zij erachter dat er al betaald is en betaald op zijn beurt weer voor de volgende persoon. Zo kan dit uren doorgaan. Niet één persoon heeft hieraan een goed gevoel over gehouden, maar in plaats daarvan hebben honderden mensen een goed gevoel gekregen. Een actie heeft dus voor vele reacties gezorgd.

Random act of kindness
Dus dit jaar vraag ik iedereen die deze blog leest om een random act of kindness te doen. Betaal het drankje voor degene achter je in de rij, koop een broodje voor die zwerver die je normaal gesproken voorbijloopt, geef een complimentje aan een vreemde of doneer wat geld aan een goed doel. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken, en de mens een stukje gelukkiger.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.