Blog

De dag van… de dieren!

Met een zwaarbepakte tas doe ik de deur open van het huis van mijn ouders. Een bron van liefde en energie komt op me afgerend. Al mauwend en kopjes gevend vraagt Bear, mijn  donkerbruin met wit gekleurde kater, zich af waar ik de afgelopen tijd heb gezeten. Binnenkort is het weer 4 oktober en dan zet ik mijn beste maatje in het zonnetje.  Veel mensen doen dit door middel van een kattensnoepje of een leuk speeltje. Maar sinds vorig jaar vier ik dierendag op een hele andere manier. Waarom? Daar vertel ik je graag meer over.

Door: Eva de Bruin 

Wat, €4,49 voor 400 gram kip? Zijn ze gek geworden op dit eiland? Ik blijf wel een Nederlander! Als reisleider zit ik op het prachtige eiland Corfu. Na nogmaals een blik op de prijs geworpen te hebben, loop ik door naar de groentenafdeling en sprokkel een aantal groentes bij elkaar.  Bij de kassa sta ik trots naar de eindprijs te kijken. “Ha, mij houden ze niet voor de gek! Deze keer geen kip voor mij,” zeg ik tegen mezelf.

Ha, mij houden ze niet voor de gek! Deze keer geen kip voor mij,” zeg ik tegen mezelf.

Konijnenvoer
Tijdens het eten van mijn ‘konijnenvoer’ ontstaan er toch wel een aantal vragen. Veel mensen zijn vegetarisch voor het milieu, maar wat voor een impact heeft het eten van vlees nu eigenlijk op onze aardbol? Ik besluit het eens uit te zoeken. Na wat hulp van Google kom ik al snel tot wat opmerkelijke feiten. Ik noteer. Per week eten wij gemiddeld 750 gram vlees. Dit is op jaarbasis 40 kilo vlees, zeg maar een klein schaapje. Er is 6760 liter water nodig om deze 40 kilo te produceren. Van dit water blijk je ongeveer een jaar te kunnen douchen. Verder: een jaar vlees eten betekent gemiddeld 90480 gram CO2- uitstoot, ongeveer 12 bomen. Ik neem nog een hap van mijn gevulde paprika, eigenlijk is het konijnenvoer zo vies nog niet!

Plofkip
Tijdens mijn verblijf op Corfu heb ik het vlees helemaal niet gemist. Lasagne zonder rundvlees is ook gewoon erg lekker. Tijd voor een test: hoel lang zou ik het zonder vlees kunnen volhouden? Tot op de dag van vandaag heb ik geen plofkip, zielige koe of varkentje meer gegeten. Natuurlijk mis ik het soms weleens, maar zelfs op de zwakke momenten, bijvoorbeeld na het uitgaan, houd ik het lekker bij een broodje falafel of een pizza kaas. Niets mis mee.

Dierendag
Je grote vriend, waar deze hele dierendag om draait, is misschien niet de kat of hond die thuis rondloopt. Misschien is het wel de koe in het groene weilandje achter je huis, of juist nog groter dan dat, namelijk onze toekomst. Mijn dierendag blijft niet beperkt tot één dag met wat extra aandacht. Nee, het is een dierenjaar geworden waarbij ik elke dag de dieren onbewust vertroetel.  Ook iets voor jou?

 

 

Reacties

Dankuwel!

5 jaar geleden geplaatst

Mooi geschreven, Eva!

5 jaar geleden geplaatst

Leuk en inspirerend!

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.