Blog

De Dag van – Blue Monday

Blue Monday, zogezegd de meest deprimerende dag van het jaar. Elke derde maandag van januari lijkt iedereen zich plots somberder te voelen dan normaal. Dit komt vaak door een combinatie van mislukte voornemens, vakanties die nog ver weg zijn, de donkere, korte dagen en dat de maandag voor velen de eerste werkdag van de week is. Blue Monday is een dag, waarop meer awareness wordt gecreëerd voor depressie, een mentale ziekte die naar mijn mening veel meer besproken moet worden. 

Door: Jaycee Klop

Depressie, winterdepressie of ‘gewoon’ somber?
De term ‘blue’ van Blue Monday is afgeleid van het begrip ‘feeling blue’ dat staat voor somberheid of down zijn. Het is niet raar om je minder goed te voelen in deze periode, vooral door de extra Coronamaatregelen die niet per se positief werken op eenieders gemoedstoestand. Het is echter wel belangrijk om klachten rondom somberheid goed in de gaten te houden. Wanneer de duur en de hevigheid van je somberheid toeneemt zou er sprake kunnen zijn van een winterdepressie of zelfs van een depressie. Depressie kan zowel emotionele als fysieke schade aanrichten, het is daarom van uiterst belang dat je je klachten en symptomen niet negeert. (Onderaan dit artikel vind je tips voor hulp, als je hevige klachten ervaart.)

Blue Monday, maar dan vanuit een ander perspectief
Een nieuw perspectief dat ik heb mogen leren over Blue Monday is dat deze dag niet door iedereen als somber wordt ervaren. Blue Monday is een fenomeen dat vooral in de westerse media veelbesproken is, vooral in West-Europa en Noord-Amerika. Hier wordt Blue Monday altijd geassocieerd met negatieve zaken. Neem bijvoorbeeld de eerdergenoemde punten, zoals nietbehaalde voornemens of de korte, donkere dagen. 

Hoera, de dagen worden langer!
In India bekijkt men vanuit een heel ander perspectief naar de tijd rondom Blue Monday. Want in de periode van 21 december tot 20 maart worden de dagen stukje bij beetje langer.Dat wordt ook wel de winterzonnewende genoemd. Op woensdag 13 januari 2021 wordt de Hindoestaanse feestdag Lohri gevierd. Deze dag wordt gemarkeerd als de koudste dag van de winter. De gedachtengang is dat het vanaf die dag alleen nog maar beter worden. De ergste kou hebben we dan immers al doorstaanDat neemt echter niet weg dat het de dag erna flink koud kan zijn. Het wil niet zeggen dat het vanaf nu makkelijker wordt, maar je hebt het ergste doorstaan. 

Vanaf vandaag wordt alles beter
Persoonlijk vind ik dit een mooie
zienswijze voor Blue Monday. Het is niet altijd makkelijk om op het positieve te focussen. Vooral als je vecht tegen een depressie of winterdepressie zal niemand je het kwalijk mogen nemen. Wat wel een mooie reminder is om te onthouden, is dat vanaf Blue Monday de zon weer iets langer zal stralen. Hoewel dat niet alle symptomen kan oplossen hoop ik dat dit nieuwe perspectief troost biedt op Blue Monday zelf en dat er vanaf vandaag betere dagen zullen komen.

 


Voor als je meer wilt weten of hulp zoekt:
+ MIND Blue – voor de symptomen van een depressie
+ Lentis – voor het verschil tussen somberheid en depressie
+ PsyQ – voor de symptomen van een winterdepressie
+ Fortagroep
– voor anonieme Hulp 

Reacties

¨Vanaf vandaag wordt alles beter¨ dat wordt mijn nieuwe motto denk ik :)

3 jaar geleden geplaatst

Nice!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.