Blog

De dag van Bevrijdingsdag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Vrijdag is het Bevrijdingsdag. Goed om even stil te staan bij de vrijheden die wij hier zo vanzelfsprekend vinden. Maar ook een mooie gelegenheid voor een feestje, want zo vieren we in Rotterdam onze vrijheid.

Afgelopen week dreef ik op de ferry over de New York Bay langs The Statue of Liberty. Het beeld dat symbool staat voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten. Aanstaande vrijdag vieren we hier in Nederland Bevrijdingsdag en staan we met elkaar stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Voor mij betekent vrijheid dat ik onafhankelijk kan zijn, mijn eigen keuzes kan maken en mijn eigen mening mag hebben. Voor ons hier in Nederland een vanzelfsprekendheid, maar dat is helaas lang niet overal ter wereld het geval. Goed dus om hier bij stil te staan. En dat mag natuurlijk best met een feestje, een muziekje en een drankje. In Nederland gaat Bevrijdingsdag dan ook traditiegetrouw gepaard met grote festivals door het hele land. Zo ook in Rotterdam, want je hoeft je op deze vrije dag in elk geval niet te vervelen.

Bevrijdingsfestival ZH
Ook dit jaar vormt het park bij de Euromast weer het decor van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Tussen 13:00 uur en 23:00 uur kun je op verschillende podia naar optredens van bekende artiesten. Ieder jaar worden er een aantal Nederlandse artiesten benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid. Dit jaar zijn dat De Staat en De Jeugd Van Tegenwoordig. In helikopters van Defensie gaan zij de veertien bevrijdingsfestivals in Nederland af. Het Euromastpark kan rekenen op een optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig. Daarnaast staan ook Maan en Mister & Mississipi hier op het podium. De entree is gratis.

Vrijheidsfestival Rotterdam
Vrijdag wordt de vrijheid in Nederland ook luids gevierd naast Stadion Woudestein, waar samen op onze vrijheid gedronken, maar vooral ook gedanst kan worden, tijdens een acht uur lange marathon van opzwepende techno en groovy house music, verdeeld over twee area’s. Tegelijkertijd wordt Rotterdam hiermee ook alvast opgewarmd voor de kampioenswedstrijd van Feyenoord, die twee dagen later plaats zal vinden. Kaartjes voor het festival zijn hier te koop.

Bevrijdingsdagconcerten
Wanneer je het eens over een andere boeg wil gooien, kun je vrijdag in De Doelen een van de gratis bevrijdingsdagconcerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bezoeken. Er is een concert in de middag en een in de avond, en Beethovens Zevende staat op het programma. De ideale muziek om de bevrijding te vieren, maar ook om je eens een keertje onder te dompelen in de wereld van de klassieke muziek. Gratis kaarten zijn alleen online te reserveren via www.rpho.nl/bevrijdingsdag.

(Foto: Bas Czerwinski)

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.