Blog

De dag van – 50 jaar vrouwenvoetbal  

De dag van het vrouwenvoetbal, of beter gezegd het weekend van het vrouwenvoetbal. Afgelopen weekend stonden namelijk alle wedstrijden in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen in het teken van de 50e verjaardag van het vrouwenvoetbal bij de KNVB. Hoe leuk om hier ook bij Smartconnecting aandacht aan te besteden. Niet alleen omdat we het vrouwenvoetbal een warm hart toedragen. Maar zeker ook omdat er binnen onze opleiding op hoog niveau wordt meegespeeld! 

Door: Naomi Huisman

Tijdens de 50e verjaardag van het vrouwenvoetbal wordt er stilgestaan bij alle mooie ontwikkelingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en alleen maar groter worden. Want hoe leuk is het dat ieder meisje haar dromen achterna kan gaan, lid kan worden van een plaatselijke voetbalvereniging en misschien ooit wel kan spelen in de mooiste stadions. Zelf heb ik vanaf mijn 12e tot en met mijn 17e altijd bij de jongens gevoetbald. Daarna ben ik overgestapt naar het vrouwenelftal van de plaatselijke vereniging. Toen ik bij de jongens voetbalde was ik altijd één van de weinige meisjes. Het is goed om te zien dat het vrouwenvoetbal steeds groter wordt en dat ieder meisje kan voetballen met zowel jongens als meiden.

De opkomst van het vrouwenvoetbal
De Oranjeleeuwinnen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap, maar inmiddels heeft ook de Pure Energie Eredivisie Vrouwen haar intrede gedaan. Dit was 50 jaar geleden wel anders. In die tijd waren veel voetbalverenigingen geen voorstander van een vrouwenafdeling, omdat dit organisatorisch niet haalbaar leek. Nu is dat gelukkig heel anders. Het vrouwenvoetbal is groter dan ooit en blijft alleen maar groeien. Het is dan ook niet voor niks de snelst stijgende doelgroep als het gaat om ledenaantallen.  

De ‘Nieuwe Klassieker’
Op sportpark Varkenoord, de thuisbasis van het vrouwenelftal van Feyenoord, vond afgelopen oktober zelfs voor het eerst de ‘Nieuwe Klassieker’ plaats. De vrouwen van Feyenoord namen het op tegen de vrouwen van Ajax. Feyenoord is dit seizoen voor het eerst vertegenwoordigd in deze Eredivisie, maar doet het tot nu toe verbazingwekkend goed. Feyenoord – Ajax is van oudsher de klassieker bij het mannenvoetbal. Hoe leuk is het dat deze wedstrijd er nu ook bij de vrouwen is. Een bijzondere mijlpaal, als het gaat om de opmars van het vrouwenvoetbal.   

Maak kennis met Spartaspeelster Louise Boot!
Louise boot is 22 jaar en speelster van het vrouwenelftal van Sparta. Naast het topsporten is ze derdejaars communicatiestudente aan de Hogeschool Rotterdam. Louise speelt niet alleen bij Sparta, ze loopt sinds augustus ook stage bij Sparta Clinics in combinatie met Sparta Vrouwenvoetbal. 

 Hoe ben je speelster van Sparta geworden? 
“Ik heb twee jaar geleden al bij Sparta gespeeld. Toen heb ik een tussenjaar genomen om wat meer te focussen op school, zeker in coronatijd, en toen kreeg ik eind juni een telefoontje of ik openstond om weer terug te komen. Daar ben ik op ingegaan en nu ben ik weer helemaal terug.” 

Wat is je positie in het veld en wat vind je het leukste aan spelen bij Sparta? 
“Ik speel op de linksbuiten positie, maar ik kan ook uit de voeten als aanvallende middenvelder. Het leukste aan spelen bij Sparta vind ik het feit dat Sparta veel aandacht en faciliteiten aanbiedt aan de speelsters. Je wordt niet alleen begeleid als speelster, maar er is ook veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. Dat spreekt mij echt aan.” 

Hoe ervaar je de combinatie tussen je studie, stagelopen en topsport? 
“Het is soms best wel pittig omdat ik veelal echt volgepland zit, maar Sparta denkt gelukkig onwijs mee en biedt mij de mogelijkheid om stage en topsport op een zo goed mogelijke manier te combineren.” 

 Wat zou je jonge meiden willen meegeven die een droom hebben om profvoetbalster te worden?
“Trek je niet te veel aan van je omgeving, maar volg echt je hart en doe wat voor jou goed voelt. Vertrouwen houden in jezelf en hard werken!” 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.