”Musea zijn plaatsen van verwondering, verbazing en ontroering, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.” Zo omschrijft de organisatie van de Nationale Museumweek (9 – 15 april) het belang van musea. In andere woorden: een museum vertelt een verhaal. Het kan je dingen leren, je vermaken en je even wegtrekken uit de dagelijkse beslommeringen. Maar ja, in Rotterdam zijn zo ontzettend veel musea, welke kies je dan?
Door: Noortje Dupont
De Kunsthal
Hyperrealisme. Eigenlijk dus ‘extreem echt’. Nog tot juli toont de Kunsthal het werk van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Er is in het bijzonder veel aandacht geweest voor Ron Mueck de laatste tijd. Door zijn oog voor detail en het (ogenschijnlijk) moeiteloos vergroten hiervan, zijn zijn kunstwerken fascinerend en bijzonder indrukwekkend.
Maar ook als je niets met beeldhouwwerk hebt, is de kunsthal geen straf. De donkere kant van Dick Bruna toont werk van Dick Bruna dat heel anders is dan de Nijntje die je waarschijnlijk gewend bent. Ook Gijs van Lith heeft momenteel een podium met de tentoonstelling Thinner Spirits. Hiermee probeert hij de algemene opvatting over wat een schilderij zou moeten zijn te doorbreken.
Natuurhistorisch museum
De domino-mus, de Tweede Kamermuis, de Traumameeuw, de Verslikvis, het slachtoffer van de homoseksuele necrofiele wilde eend en de Nederlandse McFlurry-egel. Al deze dieren zijn te bewonderen in het Natuurhistorisch museum. Ze vormen, met vele andere bijzondere bewoners van de natuur, de vaste tentoonstelling Dode dieren met een verhaal. Het is een goede binnenkomer in dit museum. De rest van de ronde kan het dan ook bijna niet meer overtreffen. Tot je bij Ramon komt. Olifant Ramon woonde vroeger in Blijdorp, tot hij daar 1998 overleed. Tegenwoordig is Ramon te vinden in het Natuurhistorisch museum.
Het Nederlands Fotomuseum
Van een serie over verontreinigde bodems tot foto’s met de PTT als thema, allemaal zijn ze te vinden in het Nederlands Fotomuseum. Met steeds wisselende tentoonstellingen is het fotomuseum een museum waar je vaak naartoe kunt gaan, zonder steeds hetzelfde te zien. Alle kanten van fotografie komen naar voren; van historisch tot hedendaags en van experimenteel tot documentair. Absoluut niet alleen een museum voor vakenthousiasten.
TENT
Midden in het bruisende centrum van de stad, aan de Witte de Withstraat, kun je TENT vinden. TENT kenmerkt zich door actualiteiten te koppelen aan hedendaagse kunst (én het kost maar €2,50 voor studenten, geld is ook niet onbelangrijk). Zo opent op 19 april de tentoonstelling Anytime Now. Metaforisch worden mensen weergegeven die de constructie van het dagelijks leven in beweging houden. De toon wordt gezet voor een tentoonstelling over instabiliteit. De dreiging die gevoeld wordt door onder andere klimaatverandering, oorlog en terrorisme vormt het thema. Een museum waar je misschien iets meer van na gaat denken dan de andere in dit rijtje.
Maritiem Museum
Natuurlijk kan het museum dat te zien is vanuit ons gebouw niet gemist worden in deze lijst. Het Maritiem Museum koppelt de geschiedenis met het heden. Door verhalen, tentoonstellingen en activiteiten beleef je de havenstad die Rotterdam is op een andere manier. Tot en met september is er de tentoonstelling Expeditie knappe koppen, met André Kuipers. Mocht je in de meivakantie nog een dagje weg willen met een broertje/zusje/neefje/nichtje/buurkind of iemand anders? Of gewoon alleen natuurlijk, het Maritiem Museum is zeker de moeite waard.
Gratis en voor niks een extra tip: Trompenburg! Is het een echt museum? Dat valt te betwisten. Maar met temperaturen richting de 20 graden deze Museumweek, zeker de moeite waard. Je kunt er heerlijk tussen de bloemen en planten struinen.
Illustratie: Noortje Dupont
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.