Blog

De 3 R’dammertjes van Taco ten Dam

Wieg, humor en tongval. Alles aan Taco ten Dam – docent aan de Hogeschool Rotterdam – is… Amsterdams. Maar schijn bedriegt. Taco is het liefst in onze Maasstad. Of specifieker: in De Kuip. Hij steekt zijn grote liefde voor Feyenoord onder kleedkamerstoel noch reservebank. Taco connect 010 en 020. Taco doet dat gewoon. Met trots vertelt hij ditmaal over 3 Rotterdamse spraakmakende verhalenvertellers.

rinus terlouw dik1. Jules Deelder en Rinus Terlouw
Sparta doet vaker iets wat Feyenoord zelden doet: kampioen worden. Weliswaar van de Jupiler League, maar toch. Daar tegenover staat dat Feyenoord nooit doet wat Sparta regelmatig doet: degraderen. Sparta is een mooie club. Jules Deelder is Sparta’s verhalenverteller. Legendarisch is het verhaal van Rinus Terlouw, ‘Rinus de Rots’. Van de keiharde rots was tijdens Sparta-DOS in 1957 geen spoortje te bekennen. Hij was volslagen in de war van de toen mooiste vrouw ter wereld: Jayne Mansfield. Die betrad licht overhellend onder donderende ovaties de groene mat van Spangen om de aftrap te verrichten. Even daarvoor was Rinus omhelsd door Jane. Sparta verloor die middag met 7-1.

bint22. Ferdinand Bordewijk en Bint
Bint, roman van een zender. Een keiharde rector en een beginnend docent, De Bree. En leerlingen met de gekste namen. Hun namen werden literatuurgeschiedenis: Whimpysinger, De Moraatz, Neutebeum, Surdie Finnis, Kiekertak, Taas Daamde, Peert, Bolmikolke, Klotterbolke, Van der Karbargenhok. “Wat een namen,” dacht De Bree. Meedogenloos is de harde stijl waarmee Bordewijk het schoolleven beschrijft. De Bree voert een harde oorlog met de klas, “De Hel”, en wint. Tijd en plaats van decor: de jaren 30 van de vorige eeuw, de H.B.S. aan het Van Alkemadeplein.

3. Derek Otte en het woordenspel
Voor Derek Otte is taal alles en alles is taal. Voor Abdelkader Benali is Derek de stadstroubadour van Rotterdam. Adriaan van Dis (Hier is…….) noemt Derek een “vrolijke piekeraar die rijm, ritme en zin aan ons aller wanhoop geeft.” Derek Otte maakte het prachtige Scheepsjongen: “Angsten zijn om overboord te gooien, zorgen om te laten varen; alleen op dromen kun je drijven.” Zelfs woordenman Typhoon is vol lof over Derek: “een verlegen woordfetisjist die met de billen bloot gaat, iedere keer.” Maar dat is dan weer een woordgrapje van Typhoon.

derekotte2

Afbeelding 1: Jayne Mansfield x Rinus Terlouw 
Afbeelding 2: Rinus Terlouw, de Rots die zacht werd.
Afbeelding 3: De H.B.S. aan het Van Alkemadeplein in Rotterdam
Afbeelding 4: Derek Otte, Ilustratie: Souad Mathillo

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.