Blog

De Dag van Wereld Veganismedag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Doortje Klinkenbergh over Wereld Veganismedag, die vandaag plaatsvindt.

Veganisme! Daar heb je vast wel eens van gehoord. Op Wereld Veganismedag worden de voordelen die veganisme kunnen opbrengen bij gezondheid, dieren en het milieu gevierd. In 1994 werd de eerste Wereld Veganismedag gevierd. De dag is opgezet door  The Vegan Society, een Britse organisatie die nu al 70 jaar bestaat! De datum 1 november is gekozen met een reden. Het volgt namelijk Halloween, een dag die meestal in het teken staan van veel en lekker eten.

Maar wat is nou het verschil tussen veganisme en vegetarisme? En waarom zou iemand veganist willen zijn?

Veganist of vegetariër
Veel mensen weten vaak nog niet wat het verschil nou precies is tussen en veganist en vegetariër. Zelf ben ik een aantal jaar vegetarisch geweest en ik heb vaak opgemerkt dat er nog mensen zijn die de twee termen verwarren. Over het algemeen betekent vegetariër zijn dat je geen producten van gedode dieren eet – dit omvat vlees, gevogelte, vis, maar ook gelatine. Een veganist eet geen vlees of vis, maar draagt daarnaast ook geen producten van dierlijke afkomst, zoals leer of bont. Ook eet een veganist geen eieren of drinkt hij geen melk. Een veganist eet en gebruikt dus helemaal geen dierlijke producten.

Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen vinden vlees of vis gewoon te lekker om te laten staan, anderen hebben het nodig omdat zij anders riskeren een tekort aan bijvoorbeeld ijzer op te lopen. Mensen die veganistisch zijn hebben hier ook hun redenen voor, hetzij omdat zij geloven dat er niet goed met dieren wordt omgegaan, of omdat zij het gezonder vinden. Vroeger was er naar mijn ervaring een redelijk klein aanbod aan vleesvervangers. In de schappen van de supermarkt vond je misschien één of twee tofuburgers, en een heleboel sla, maar als vegetariër kon ik wel naar dingen zoals kaas uitwijken.

Gelukkig is er tegenwoordig voor zowat elk product wel een veganistische vervanging. Ook als je uit eten gaat, is er steeds vaker een optie om veganistische vervangers van normale gerechten te eten. Ook voor niet-veganisten is het makkelijker om steeds een beetje meer veganistisch te worden. Veel mensen hebben geen behoefte meer aan elke dag vlees eten of weigeren producten te gebruiken die op dieren worden getest.

VegFestNL
Eén maand na Wereld Veganisme dag wordt de VegFest gehouden. Op 3 en 4 december kun je in de Jaarbeurs Utrecht dit evenement bezoeken. Er komen sprekers, kookdemonstraties, workshops en nog veel meer! Er is natuurlijk ook muziek, en er zijn veel mensen met dezelfde interesses en ideeën over veganisme. Er zijn natuurlijk veel meer evenementen die zich bezig houden met veganisme. Afgelopen weekend, de 23e en 24e van oktober, stond de Veggie Fair in Lisserbroek. In de zomer van 2017 kun je je inschrijven voor een vegetarische barbecue, de VegeQ. Voor meer informatie over dit evenement of de andere kun je eens een kijkje nemen op www.vegenement.nl!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.