Blog

De Dag van Wereld Fetisj Dag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Aanstaande vrijdag is het Wereld Fetisj Dag. Docente Kim Stolk schrijft wat de kleur paars hiermee te maken heeft. 

Perverts wear purple, jawel. Elke perverseling mag aanstaande vrijdag 20 januari zijn paarse goed uit de kast trekken, want dan vieren we Wereld Fetisj Dag. Op deze dag geven we wereldwijd aandacht aan mensen die een bijzondere obsessie hebben. Fetisjisten moeten en mogen meer open zijn voor hun buitengewone belangstelling in iets. Laat ik tijdens dit schrijven nu nét een t-shirt aan hebben waar purple op staat, inclusief een getekende tros paarse bananen eronder.. Toeval of niet, maar zover ik weet heb ik geen fetisj. Oké, voor kleding dan misschien? De vraagt rijst: waarom wordt de kleur paars gekoppeld aan pervers?

The Color Purple
Met mijn lilapaars gelakte nagels zoek ik in Google wat de betekenis is van the color purple. Overigens, het gelijknamige boek waaraan ik hier refereer wordt eveneens betiteld als controversieel. In mijn speurwerk stuit ik steeds op spiritueel getinte websites. Paars blijkt onder meer te worden gedefinieerd als de meest geestverruimende kleur (Color Matters, 2017). Ook wel ‘de dope onder de kleuren’ genoemd. Kijk, dit verklaart. Paars betekent ook: een passie hebben voor iets. Ah, dat sluit mooi aan.

De Paarse Paradox
Eerder lazen we hier al over de Dag van Paarse Vrijdag, waarin Doortje Klinkenbergh vertelde over de relatie van paars met de LHBT-gemeenschap. Op die bewuste Paarse Vrijdag in december wordt iedereen opgeroepen paars te dragen die solidair is met LHBT-jongeren. Totaal niet pervers, wél anders dan anders. Althans, dat suggereert het vieren en uitdragen van deze (paarse) dag. Misschien is dat wel de link met Wereld Fetisj Dag? ‘Anders’ betekent immers ‘geestverruimend’ en fetisjisten worden óók betiteld als ‘anders’. Laten ze nu net van dit stigma af willen. En potdorie wat doet het dragen van paars op Wereld Fetisj Dag? Dat mensen openlijk laten zien dat ze fetisjisten zijn, waarmee juist de nadruk wordt gelegd op dat zij ‘anders’ zijn. Er zit dus iets paradoxaals in het dragen van paars op Wereld Fetisj Dag.

Optie: Passievol Paars
En die passie dan, voor die voeten of schoenen? We zouden passie bijna kunnen betitelen als synoniem voor fetisj. Een passie in mensen zien is mooi, misschien wel het mooiste dat er is. Misschien dat de focus daar meer op moet komen te liggen en het woord fetisj moet worden vervangen door passie? Een Passievolle Paarse Dag dan. Trek ik m’n paarse bananen weer uit de kast.

Bron:
Color Matters. The Meanings of Purple. Geraadpleegd op 15 januari 2017.
https://www.colormatters.com/the-meanings-of-colors/purple

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.