Blog

De Dag van Wereld Aids Dag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt student Rob Saathoff over Wereld Aids Dag, dat aanstaande donderdag 1 december plaatsvindt.

Daar is hij dan: mijn allereerste blog voor Smart Connecting n het is er meteen één met een wereldthema. Want 1 december is het zo ver, dan is het Wereld Aids Dag. Ondanks dat Doutzen Kroes boos was in een commercial over dit onderwerp, word ik blij van deze dag. Maar waarom zou je blij moeten worden van Wereld Aids Dag?

Het feit dat er een dag moet zijn voor een ziekte die wereldwijd veel levens kost, is niet iets om blij van te worden. Helaas bestaat deze ziekte en wordt het nog steeds overgedragen van mens op mens. Ook de naam zelf ‘Wereld Aids Dag’ klinkt niet heel aangenaam. Maar het feit dat er wereldwijd mensen opstaan en iets willen doen tegen deze ziekte en dat vooral doen door aandacht te vragen voor dit thema, is wél een mooi en positief gegeven.

Dance4Life
Bij de naam van deze speciale dag denk ik meteen aan Dance4Life, het fenomeen dat ik tijdens mijn middelbare schoolcarrière heb ondervonden. Overigens ook de eerste keer dat ik bewust met het onderwerp hiv en aids in aanraking kwam. Ik vond het toen en nu nog steeds een erg goede manier om jongeren te informeren. Het was cool omdat er een feest aan gekoppeld was, maar aan de andere kant werd het ook duidelijk hoe serieus het thema was in de wereld. De campagne zorgde ervoor dat er openlijk over gepraat kon worden op school, maar ook bij mij thuis. Dat is dan ook precies de bedoeling van Wereld Aids Dag: aandacht voor het onderwerp en het bespreekbaar maken voor iedereen. Weg met het taboe en de vooroordelen rond hiv en aids, door simpelweg met elkaar te communiceren. Gelukkig zijn er veel organisaties met deze dag bezig.

Wereld Aids Dag in Rotterdam
Natuurlijk doet Rotterdam ook mee met aandacht geven aan dit belangrijke thema. Zo zijn er gedurende deze week allerlei activiteiten die te maken hebben met Wereld Aids Dag. Je kunt bijvoorbeeld gratis een hiv-test doen in de GGD Gezondheidsbus. Maar je kan ook een film kijken bij Lantarenvenster die gaat over een Israëlische man die ontdekt dat hij hiv-positief is. Kijk voor de planning van activiteiten in de stad hier.

Wereld Aids Dag = Connecting
Het mooie van een dag als Wereld Aids Dag is dat het onbekende én bekende mensen met elkaar verbindt. Het zorgt ervoor dat mensen samen bezig zijn om de taboes, vooroordelen en problemen omtrent hiv en aids te bestrijden. En juist die vereniging van mensen is de reden dat ik blij word van Wereld Aids Dag.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.