Blog

De Dag van Warme Truiendag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Aanstaande vrijdag is het Warme Truiendag en Doortje Klinkenbergh vertelt waarom het niet alleen fashionable, maar vooral óók energiebesparend is! 

Het heeft eventjes geduurd, maar in Nederland hebben we de afgelopen weken een paar dagen gehad dat de temperatuur onder het vriespunt was. (En de komende dagen beloven ook vrieskou.) Een beetje sneeuw en ijs hoorde hier natuurlijk ook bij. Als het zo koud is, zet je natuurlijk al snel je verwarming een paar graden hoger. Maar wat als je dat nou eens een keer niet zou doen?

Aanstaande vrijdag 10 februari gaat Nederland energieverspilling tegen door de verwarming één dag lager te zetten. Hoe kan je dan wel warm blijven? Door het dragen van warme truien!

Een gezonder klimaat
Warme Truiendag is de dag waarop Nederland de verwarming dus een graadje of twee lager zet. Volgens het Klimaatverbond Nederland bespaar je op elke graad 6% CO² en 6% energie.  Dit lijkt misschien niet veel en in Nederland denk je misschien dat je niet veel ziet van klimaatverandering. Tóch is de temperatuur de afgelopen eeuw enorm gestegen. Wanneer hebben we eigenlijk voor het laatst een goede, witte kerst gehad?

Naast het lager zetten van je verwarming, zijn er ook andere dingen die je op deze dag (of elke andere dag) kan doen om het klimaat een beetje te ontzien. Op een lage temperatuur de kleding wassen, het uitzetten van de verwarming als je niet thuis bent, de was buiten drogen en minder lang douchen zijn allemaal manieren om de CO²-uitstoot te verlagen. De was buiten laten drogen bespaart bijvoorbeeld al ca. 110 kilo CO² per jaar!

Lievelingstrui
Ik zeg zelf altijd dat ik meer van de winter houd, dan als van de zomer. In de zomer kan je wellicht een kort broekje en een topje dragen, maar minder kleding dan dat is niet echt maatschappelijk acceptabel. In de winter daarentegen, kan je jezelf helemaal inpakken. Wollen truien, fleece truien, coltruien, vestjes en dikke winterjassen.. ik kan nog wel even doorgaan! Mijn eigen lievelingstrui is een zachte, dikke, beige trui die eigenlijk overal wel bij kan.

Warme Truiendag gaat dit jaar weer op zoek naar dé lievelingstrui van Nederland. Op straat worden mensen in truien gevraagd om een foto, maar je kan ook zelf meedoen met deze actie! Post een foto van jou en jouw ultieme lievelingstrui op social media met de hashtag #warmetruiendag.

Ben jij heel creatief, en heb jij een eigen trui ontworpen of gebreid? Ook dat kun je delen, door het te mailen naar annemarie.prok@klimaatverbond.nl ! Het patroon wordt gepubliceerd op de website van Klimaatverbond Nederland. Wie weet lopen er dan volgend jaar andere mensen met jouw eigengemaakte trui rond.

Wil je ook helpen? Trek dus een warme trui aan en zet je verwarming wat lager. Een goed excuus om die foute kersttrui nogmaals uit de kast te halen! 😉

Bronnen:
www.milieucentraal.nl
www.warmetruiendag.nl

Illustratie: Noortje Dupont

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.