De dag van Simone de Haan: Bi Visibility Day

Zaterdag 23 september is het ‘Bi Visibility Day’. Aanstaande woensdag start de allereerste HR Pride. Dat die twee thema’s in een week samen komen kan geen toeval zijn. Studente Simone de Haan brengt ze in ieder geval bij elkaar. Ze geeft er kleur aan. Door eerlijk en open haar verhaal te delen.
Petje af Simone! Voor de mooie aftrap van deze bijzondere week.

Dat jij het niet begrijpt, betekent niet dat ik daarom verward ben! 

 “Oh, maar dat is vast een fase.”
“Nee, nee ik denk het niet.”
“Ik denk het wel, want ik ken genoeg mensen waarbij het een fase was.”
“Oké, maar bij mij niet.”
“Geen fase?”
“Nee.”
“Weet je het heel zeker?”
“Ja, ja, ik weet heel zeker.”
“Hoe weet je dat dan het geen fase is?”
“Omdat ik mij aangetrokken voel tot mannen, maar ook tot vrouwen.”
“Weet je zeker dat je vrouwen niet alleen mooi vindt? Dat heb ik ook vaak.”
“Ja, ik vind vrouwen vaak ook heel mooi, maar het verschil tussen jou en mij is dat ik ook hun hand wil vasthouden, de deur voor ze open wil houden, ze mee uit eten wil nemen, met ze wil zoenen, mee naar huis wil nemen. Seks met ze wil hebben.”
“Ja, ja, oké. Houd maar op. Maar eerlijk gezegd begrijp ik er niets van!”

Het gekleurde gebied van biseksualiteit
Ja, hoe werkt het? Biseksualiteit is een boeiend verschijnsel. Je bent niet hetero en ook niet gay. Je hoort niet bij het één en je hoort ook niet bij het ander. Je zit er precies tussenin. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat er veel onbegrip is van beide kanten. Biseksualiteit wordt vaak geaccepteerd, maar het wordt niet begrepen.

Het idee dat je op twee verschillende geslachten kan vallen, is voor veel mensen niet te begrijpen. Dit komt vooral door het feit mannen en vrouwen zoveel van elkaar verschillen. Er zijn niet voor niets zoveel boeken geschreven over het verschil tussen mannen en vrouwen. Mede daarom zijn de woorden “fase” en “verwarring” zo nauw gekoppeld aan biseksualiteit.

Biseksualiteit is een overkoepelend woord voor een heel groot, grijs gebied. Het is namelijk niet zo dat alle biseksuelen voor 50% op mannen vallen en 50% op vrouwen. Voor velen zit daar een heel groot verschil in. De één voelt zich meer aangetrokken tot vrouwen, maar kan nog steeds verliefd raken op een man. De ander is juist aangetrokken tot androgynie en heeft helemaal geen voorkeur voor een bepaald type. Daarom is het begrijpelijk dat het soms een lastig onderwerp is om te definiëren. Dit is vooral het geval wanneer jezelf het onderwerp bent.

Aangenaam kennis te maken: Simone de Haan
Seksualiteit, daar had men het in mijn omgeving niet over. Laat staan over homoseksualiteit of biseksualiteit. Daarom heb ik mijzelf daarin onderwezen. Ik ben zelf op een zoektocht gegaan om te ontdekken wat biseksualiteit is en of het normaal is. Pas toen ik op het internet ontdekte wat het betekende, kreeg ik er voor mezelf ook meer duidelijkheid over. Die duidelijkheid zorgde er ook voor dat ik er meer vrede mee had.

Ik had met mijzelf een afspraak gemaakt: eerst een keer verliefd worden op een jongen én een meisje (maar niet tegelijkertijd graag). Echt verliefd zijn en niet alleen aangetrokken voelen tot, dan zou ik mijzelf pas biseksueel noemen. Nu ik eraan terug denk, zie ik het meer als een manier om mijn coming out zo lang mogelijk uit te stellen. Maar is biseksualiteit wel zo baanbrekend dat het een coming out verdient? Het is ook best raar om te zeggen: “Hallo ik ben Simone en ik ben biseksueel. Hoe maakt u het?” Ik moet bekennen dat ik ook nog weinig hetero’s meegemaakt heb die zich zo voorstellen. Het is echter wel een groot onderdeel van je identiteit. Wanneer noem je het dan wel in een gesprek? Want tegelijkertijd wil je ook niet dat je seksualiteit is wat jou onderscheidt van de rest. Dan krijg je mogelijk het label “Ja Simone, weet je wel? Dat is die meid die ook op vrouwen valt.” Kortom, het is een behoorlijk complex gegeven. Tegelijkertijd moet je het jezelf ook niet te moeilijk maken. Zaterdag 23 september is het bi visibility day. Een dag waarbij biseksualiteit in het zonnetje staat. Seksualiteit is iets wat kleur geeft aan je leven, iets wat gevierd mag worden. Iets wat gewaardeerd mag worden. Door de medemens, maar ook door jezelf.

Zoals Ramses Shaffy zingt: “Vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooi. Mens, durf te leven.”

Happy Bi Visibility Day!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.