Blog

De Dag van Roze Maandag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Doortje Klinkenbergh over Roze Maandag.

Het zonnetje schijnt, en de zomer staat voor de deur. Colleges zijn afgelopen en het is tijd om vakantie te gaan vieren. Sommige mensen gaan graag op vakantie naar het strand of ondernemen een stedentrip. Misschien gebruik jij deze tijd om die boekenstapel naast je bed uit te dunnen, of om eens even gebruik te maken van je Netflix-abonnement. Eén ding is zeker, deze zomer is het zeker leuk om eens de Tilburgse Kermis te bezoeken! En als je echt klaar bent voor een leuke ervaring, dan raad ik je aan om 25 juli naar Tilburg te gaan. Wat is er op deze dag? Roze Maandag natuurlijk!

Voor de mensen die geen idee hebben waar ik het over heb: Roze Maandag is de dag dat men zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele geaardheid, seksualiteit, voorkeuren, noem het maar op. Op deze dag in Tilburg kan je veilig met jouw vriendje of vriendinnetje over straat lopen, en hoe jij je identificeert… dat maakt niet uit. Iedereen wordt geaccepteerd!

Tolerantie
Maar geaccepteerd worden, dat gebeurt niet overal en altijd. In Nederland is het al heel normaal dat iedereen zelf kiest met wie hij of zij wil samenwonen of  trouwen, maar in de Verenigde Staten is diezelfde gelijkheid pas vorig jaar juni ingevoerd. Afgelopen juni vond er in Orlando (ook de Verenigde Staten) een schietpartij plaats in de homoclub Pulse. Het was de dodelijkste aanval tegen LGBT-mensen in de geschiedenis van schietpartijen in Amerika. En dit is alleen in de Verenigde Staten. In veel andere landen in de wereld is homoseksualiteit nog steeds taboe of zelfs verboden.

Maar omdat in Nederland al veel geaccepteerd wordt, vergeet men vaak dat er (ook hier) nog steeds intolerantie bestaat tegenover onderwerpen zoals homoseksualiteit. Daarom zijn dagen zoals Roze Maandag en Paarse Vrijdag zo belangrijk. Deze organisaties promoten tolerantie, veiligheid en vriendschap.

Gezellig!
Vorig jaar ben ik naar Roze Maandag geweest, net als het jaar daarvoor. Ook dit jaar ga ik weer. Ik heb het altijd een leuke belevenis gevonden en ik weet zeker dat dit jaar weer super gaat zijn. Iedereen is aardig tegen elkaar en er wordt veel gelachen en gefeest. Je ontmoet er allerlei mensen die net als jou voor vrijheid en tolerantie staan.

Natuurlijk is het ook nog steeds gewoon een kermis. Er zijn botsauto’s en grijpmachines, spookhuizen en cakewalks, een reptielenhuis, suikerspinnen, cafés, kortom de Tilburgse Kermis heeft voor ieder wat wils.

Ga jij naar Roze Maandag? Kijk dan eens in de appstore op je mobiel. Je kunt een Roze Maandag app downloaden die jou van alles op de hoogte houdt (en vergeet je roze pruik niet op te zetten!)

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.