Blog

De Dag van Paarse Vrijdag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Vandaag is het 9 december. De Dag van Paarse Vrijdag. Studente Doortje Klinkenbergh wijdt er een artikel aan.

Het jaar afsluiten met hetzelfde thema als waarmee ik mijn blog carrière op Smart Connecting begon – dat leek mij nou een leuk idee. Deze dag is dan wel wat minder bekend dan de populaire Roze Maandag, maar zeker niet minder belangrijk. Vandaag is het namelijk: Paarse Vrijdag.

Sinds 2010 viert Nederland elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag. Dit wordt vooral gevierd door scholieren en studenten, maar iedereen kan er natuurlijk aan meedoen. Het idee achter deze dag? Op Paarse Vrijdag kun je door het dragen van de kleur paars solidariteit tonen met de LHBT-gemeenschap. Wat is LHBT ook alweer? Deze afkorting staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Spirit Day
Het idee komt uit de Verenigde Staten.  Daar houden ze sinds 2010 elke derde donderdag in oktober Spirit Day, een dag waarbij zij net als wij in Nederland ook paars dragen. Deze dag is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren onder de studenten en scholieren en onder mensen in het algemeen. Ook wordt deze dag gebruikt om steun te tonen naar de LHBT-jongeren die worden gepest en om gevallen LHBT-slachtoffers te respecteren. In Nederland lijkt het soms geen groot probleem, omdat over het algemeen iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Tóch schuilt er vaak nog onbegrip voor deze categorie. Door middel van deze dag kun jij individueel duidelijk maken dat jij wel positief tegenover de LHBT-gemeenschap staat.

De dag wordt vooral op scholen georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances van het COC, een homobelangenorganisatie. De reden hiervoor is simpel – uit onderzoek blijkt dat het op de helft van de scholen in Nederland niet veilig genoeg is of voelt voor studenten om uit de kast te komen. Hierdoor spijbelen zij vaker of presteren ze minder goed. Ook  worden deze jongeren vaak gepest.

Scholieren kunnen nu zelf ook evenementen organiseren en het resultaat mag er zijn. In 2015 deden al 500 uit de 700 middelbare scholen van Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Daarnaast doen ook veel websites, bedrijven en bekende mensen mee aan Paarse Vrijdag!

Waarom eigenlijk paars?
Paars is een veelvoorkomende kleur in de LHBT-gemeenschap. In veel van de vlaggen komt de kleur voor, ook in de regenboogvlag. Biseksuele en lesbische vrouwen gaven elkaar vroeger paarse viooltjes naar het idee van een gedicht van de Griekse Sappho. Tijdens een pro-homorechten mediacampagne in 1974 in Amerika, gebruiken LHBT-activisten een paarse neushoorn als symbool.

Er is geen concrete uitleg waarom de kleur paars is gekozen, maar wereldwijd is de kleur wél geaccepteerd als één van de LHBT-representatieve kleuren. Paars is één van de meest zichtbare kleuren en was vroeger niet makkelijk te recreëren. De kleur paars heeft veel betekenissen – waaronder creativiteit, waardigheid en… ‘spirit’. Een goede match voor Spirit Day lijkt me dus.

Hoe je zelf mee kunt doen? Trek je paarse goed aan!

Reacties

[…] Paarse Paradox Eerder lazen we hier al over de Dag van Paarse Vrijdag, waarin Doortje Klinkenbergh vertelde over de relatie van paars met de LHBT-gemeenschap. Op die […]

7 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.