Blog

De Dag van No Bra Day

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Esmée Baartmans over de No Bra Day, die aanstaande donderdag 13 oktober plaatsvindt.

Ken je dat heerlijke gevoel als je ’s avonds thuis komt en je je boezem eindelijk mag ontdoen van een vervelende bh?  Veel vrouwen (inclusief ikzelf) vinden dit het fijnste moment van de dag. Op donderdag 13 oktober hebben we geluk, het is dan namelijk National No Bra Day. Een mooie reden om je voorgevel een dagje de vrijheid te gunnen.

Al duizenden jaren dragen vrouwen creaties om hun borsten te ondersteunen en bedekken. Maar niet iedere vrouw draagt een bh om haar borsten te ondersteunen, sommigen dragen ze juist als prothese. Eén op de zeven vrouwen wordt namelijk getroffen door borstkanker. Vorig jaar waren dit in Nederland in totaal 17.000 gevallen. Iedereen kent wel iemand uit zijn of haar directe omgeving die is getroffen door de ziekte. Het aantal borstkankerprognoses zal de komende jaren alleen nog maar meer stijgen. Oktober staat daarom geheel in het teken van borstkanker.

Oktober borstkankermaand
De boodschap van deze maand is het verhogen van het bewustzijn voor het belang van borstkankerscreening. Vrouwen worden gestimuleerd regelmatig borstonderzoek te laten doen en er wordt zo veel mogelijk geld ingezameld voor nieuwe onderzoeken. De invoering van No Bra Day is een slimme zet om meer aandacht te krijgen voor deze verschrikkelijke  ziekte. Want hoe je het ook wendt of keert, de term ‘No Bra Day’ klinkt erg aannemelijk. De benaming is relevant, consistent met eerdere reclames en uitingen omtrent de ziekte, maar heeft vooral een activerende werking. Het heeft de want-to-see-more-factor en het klinkt lekker gek!

Bh als seksobject
In 2009 heeft een feministische Vlaamse organisatie eerder geprobeerd om een bh-loze dag in te lassen. Reden voor de boycot van de bh zou volgens de initiatiefnemers zijn dat het ding als seksobject door de mode-industrie is opgedrongen en verder geen functie heeft. Ook zonder bh zouden vrouwen mooie borsten behouden. De dag zou bedoeld zijn om hun boezem voor één dag wat meer adem- en bewegingsruimte te gunnen.  Via social media kreeg het initiatief veel bijstand, maar de dag is nooit geregistreerd.

Kom in actie!
Nu ben jij aan de beurt. Laat je bh een dagje thuis en stimuleer andere vrouwen hetzelfde te doen. Gebruik de hashtag #NoBraDay en post een bericht op social media. Wil je zelf ook graag een screening ondergaan of donateur worden? Neem dan kijkje op www.pinkribbon.nl

 

Bronnen:
http://www.nu.nl/opmerkelijk/2029723/vlaamse-vrouwen-roepen-op-tot-bh-loze-dag.html
www.pinkribbon.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.