Blog

De Dag van – Internationale Vrouwendag van Vrede en Ontwapening

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Op 24 mei is het de Internationale Vrouwendag van Vrede en Ontwapening. Studente Doortje Klinkenbergh vertelt welke 3 vrouwen haar favorieten zijn, in de lijst van vrouwen die zich inzet(te) voor de vrede. 

Als we met elkaar praten over het herdenken van vrouwen die opkwamen voor mensenrechten, educatie, veiligheid en ga zo maar door, dan denken we vaak aan Internationale Vrouwendag. Die dag (die elk jaar op 8 maart plaatsvindt) staat in teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

Er is ook nog een andere dag. Een dag waar specifieker wordt ingegaan op vrouwen die zich inzetten voor vrede. Deze dag, de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening, vindt plaats op 24 mei. De dag is in het leven geroepen door Women Peacemakers Program, naar aanleiding van de grote aantallen vrouwen die tijdens de Koude Oorlog protesten organiseerden.

Vrouwendag is toch 8 maart?
Toen ik aan een aantal mensen uitlegde waar ik dit keer over zou gaan schrijven, keken veel mij verward aan. Of ik niet stiekem in de war was met 8 maart? De dag bestaat al meer dan twintig jaar, maar om heel eerlijk te zijn, had ik er zelf ook nooit eerder van gehoord. Toch weet ik van veel vrouwen die zich vroeger én nu inzetten voor vrede. Vrouwen die ik bewonder, maar die ik normaal associeer met Internationale Vrouwendag. Hieronder noem ik een paar van mijn favorieten, maar er zijn natuurlijk veel meer geweldige vrouwen die zich inzetten voor vrede:

1. Malala Yousafzai
Malala kennen we waarschijnlijk allemaal. Sinds dat ze elf jaar was, zet Malala zich al in voor kinderrechten en onderwijs voor alle vrouwen. Tijdens haar strijd voor meisjes om naar school te mogen gaan, werd ze door de Taliban in haar hoofd geschoten. Ze overleefde het, en ging door met haar strijd. In 2013 werd 12 juli uitgeroepen tot Malala-dag en in 2014 ontving ze vervolgens de Nobelprijs voor Vrede. Hiermee was ze de jongste persoon ooit die deze prijs won. Nu nog steeds strijdt ze voor vrede en educatie voor meisjes over de hele wereld.

2. Sojourner Truth
Sojourner Truth was een slaaf in de 19e eeuw die na haar vrijlating bekend werd door haar strijd voor vrouwenrechten en voor afschaffing van de slavernij. Ze legde als een van de eersten een band tussen de strijd voor emancipatie van de Afro-Amerikaanse bevolking en de strijd voor vrouwenrechten. In 1851 hield ze haar bekendste uitspraak ‘Ain’t I a woman?’. Met deze uitspraak betrok ze ook blanke vrouwen bij haar streven naar gelijkheid. Door haar leven heen, sprak ze veel meer mensen toe en ontmoette ze veel machtige personen, zoals Abraham Lincoln. Later zette ze zich ook in voor de afschaffing van de doodstraf, de rassensegregatie in het openbaar vervoer en voor het verbreden van het kiesrecht.

3. Hannie Schaft
Hannie Schaft was een Nederlandse verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Ze bespioneerde Duitse soldaten, hielp vluchtelingen en saboteerde de bezetters en Nederlandse collaborateurs. Al snel werd ze bekend als ‘het meisje met het rode haar’ (waarop ze snel haar haar verfde). In 1945 werd ze gearresteerd. Haar executie volgde toen haar identiteit ontdekt werd. Het eerste schot van haar executie ging mis, waarna ze zou hebben gezegd dat zij beter kon schieten.

Visual: Noortje Dupont 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.