Blog

De Dag van – Internationale dag tegen hondsdolheid

Het eerste waar ik aan denk bij het woord hondsdolheid, zijn horrorfilms. Meteen daarna denk ik natuurlijk aan zieke honden die aan het fenomeen lijden, maar mensen buiten horrorfilms? Daar denk ik niet zo snel aan. Dat komt waarschijnlijk omdat alle honden hier in Nederland netjes gevaccineerd worden.

Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het virus wordt doorgegeven door een bijt of een lik van een dier dat het virus bij zich draagt. Dit hoeft niet alleen een hond te zijn, zoals de naam doet vermoeden. Ook vleermuizen, katten, vossen, wasberen, stinkdieren en apen kunnen het virus doorgeven. Het virus is zelfs zo gevaarlijk, dat het zonder de juiste medicijnen binnen 24 uur dodelijk kan zijn.

Hondsdolheid is dus nog niet de wereld uit, ondanks dat we er in Nederland vrijwel niks meer over horen. Toch is er een dag per jaar uitgeroepen, waar stil wordt gestaan bij het virus. Deze dag is tevens de dag waarop de uitvinder van het hondsdolheid-vaccin is overleden; 28 september.

Wat belangrijke feitjes over hondsdolheid
Hondsdolheid komt vrijwel overal voor, ook in Europa. De laatste keer dat iemand werd besmet met het virus in Nederland was gelukkig in 1962. Een hele lange tijd geleden dus. De enige plek waar het virus niet te vinden is, is Antarctica. Het virus komt het meeste voor in Afrika en Azië.

Alleen in de grijze gebieden komt weinig tot geen hondsdolheid voor

Ondanks dat een hond niet het enige dier is dat het virus kan overbrengen, is een hondenbeet wel de belangrijkste bron van besmetting. Honden die eerst lief en aanhankelijk waren, worden agressief en angstig en zullen uithalen naar andere dieren en mensen.

Voor de mens is hondsdolheid altijd fataal. In het begin voelt men zich koortsig, en al snel volgen de krampen en verlammingsverschijnselen. Uiteindelijk raakt men in een coma en overlijdt hij of zij. De ziekte kent gelukkig wel een lange incubatietijd. Als de symptomen nog niet verschenen zijn, is behandeling eigenlijk altijd succesvol.

Het bestrijden van het virus
Als je dit allemaal leest, is het misschien begrijpelijk dat er in derdewereldlanden elk jaar duizenden zwerfhonden massaal worden afgemaakt. Toch is dit helemaal niet effectief, want honden planten zich te snel voort. De beste manier om het virus uit te roeien, is met behulp van vaccinatieprogramma’s. In Europa en Amerika zijn deze enorm succesvol geweest, dus waarom niet in Afrika en Azië? Het enige probleem is, is dat er in derdewereldlanden nog niet genoeg voorlichting is over hondsdolheid.

Gelukkig zijn er verschillende dierenwelzijnsorganisaties die zich hiervoor inzetten. Zo ook World Animal Protection, waar ik momenteel stageloop (en ja, dat was misschien ook mijn reden voor het schrijven van dit artikel…). Zij hebben verschillende projecten opgezet in meerdere derdewereldlanden waar zij naast het geven van voorlichting ook de hondenpopulatie vaccineerden.

Wil jij meer weten over of helpen bij het bestrijden van dit virus? Kijk dan eens op de websites van wat dierenwelzijnsorganisaties. Ga je op reis naar een van de gebieden op bovenstaande afbeelding? Check dan altijd even of je gevaccineerd moet worden!

Bron: https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/vijf-feiten-die-u-moet-weten-over-hondsdolheid

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.