Blog

De Dag van Broer en Zus Dag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Doortje Klinkenbergh over de Nationale Broer en Zus Dag op vrijdag 30 september. 

Soms wil je ze het liefst achter het behang plakken, andere keren lijkt het net alsof jullie telepathisch met elkaar kunnen communiceren. Samen jullie ouders voor de gek houden, of elkaar natuurlijk. Elkaar treiteren, maar ook voor elkaar opkomen, want alleen jij mag hem of haar een stommerd noemen. Ik heb het natuurlijk over broers en zussen! Op 30 September is het nationale broer- en zus dag. Een mooie kans om je geliefde (of iets minder geliefde) zus en/of broer in het zonnetje te zetten!

Een jonge traditie
30 september 2013 riep 3FM radio-dj Giel Beelen de dag tot leven om zo zijn eigen overleden zus te herdenken. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om even stil te staan bij  je zus of je broer en om jullie relatie te waarderen. Naast het delen van een toch wel persoonlijke en pijnlijke ervaring, riep hij anderen op om deze dag een traditie te maken.

Het resultaat mag er zijn – in de uitzending van Giel hoorden we familieleden, die elkaar al jaren niet hadden gezien of gehoord, met elkaar praten. Ook werd de traditie voortgezet in de jaren die volgden. Mensen posten online foto’s met hun broers en/of zussen, en ook BN’ers doen mee.

Samen opgroeien
Aan een zus of broer heeft een kind een leeftijdsgenootje of een ouder persoon die er gedurende de opvoeding constant bij is. Jullie weten veel van elkaar want jullie hebben dezelfde woonomgeving, ouders, en waarschijnlijk ook dezelfde basisschool. Dit betekent natuurlijk niet dat jullie hetzelfde zijn, juist omdat jullie samen leven en wonen zullen er veel verschillen zijn in interesses en smaken. Eén van de belangrijkste dingen die gebeurt bij broers en zussen tijdens het opgroeien is het imiteren van elkaars gedrag. Vooral kleinere kinderen doen hun grotere broers en zussen na. Ook leren ze om grenzen te verkennen en te verleggen. Wat kun je elkaar allemaal maken, voordat er ruzie ontstaat? Hoe kun je samen het beste jullie ouders om de tuin leiden? Mag jouw zus jouw favoriete jurk lenen, als jij dan die avond naar jouw serie mag kijken? Ik ben zelf gezegend met een oudere zus, wat betekent dat ik veel van haar heb geleerd – niet alleen dingen over daten, make-up en kleding, maar ook educatieve dingen. Zonder haar was ik er bijvoorbeeld nooit achter gekomen dat ik een passie had voor schrijven!

Wil je deze dag ook vieren? Stuur op 30 september even een lief berichtje of appje naar je broer of zus, of neem een foto met ze en post deze online met bijvoorbeeld de tag #nbzd! Dit geld natuurlijk niet allen voor de bloedverwante broers en zussen, maar ook voor diegenen die jij zelf hebt uitgekozen.

(Enne, mijn eigen lieve zus, je mag dan wel op vakantie zijn, ik verwacht toch een appje op 30 september hoor!)

Bron: http://www.3fm.nl/nieuws/detail/356999/Giel-introduceert-Nationale-Broer-en-Zus-dag

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.