Blog

Big Five – tips voor het vinden van een droomstage

Tijdens verschillende periodes op school kan er van je verwacht worden dat je een stage loopt. Dit kan een half jaar meelopen zijn of een afstudeerstage. Wat voor stage het ook moge zijn, het zoeken ernaar kan vaak voor veel stress zorgen. Daarom heb ik vijf tips voor het zoeken naar een geschikte stage.

Door: Caitlin Hoogenboom

1. Bedenk goed wat JIJ wil
Sommigen weten vanaf het begin al heel duidelijk wat zij willen. Vragen zoals waar, wat en welke taken kunnen zij gemakkelijk beantwoorden. Als je dit nog niet weet, dan is dat niet erg of slecht, maar het is wél handig om hierover na te denken, voordat je op zoek gaat naar een stage. Maak tijd vrij om bijvoorbeeld een simpele mindmap te maken en schrijf op wat voor bedrijven tot nu toe je interesse hebben en wat je graag wilt leren tijdens je stage. Als je weet wat je wil, dan wordt het zoeken ook makkelijker!

2. Test en gebruik je netwerk
Het gebruiken van je netwerk is een tip die veel mensen meegeven als je vraagt hoe je moet zoeken naar een stage. Doe dat dus ook! Het simpelweg vertellen aan de mensen om je heen dat je op zoek bent naar een stage kan al zorgen voor nieuwe inzichten en tips voor leuke bedrijven. Wees dus niet bang om ernaar te vragen of erover te vertellen en vergeet niet dat je een offline, maar ook een online netwerk hebt!

3. Gebruik LinkedIn
LinkedIn is een formeel platform dat heel geschikt is om zakelijk relaties aan te gaan. Het helpt bij het vergroten van je netwerk. Als je nog een account hebt, dan raad ik je zeker aan om er één aan te maken. Veel organisaties delen hun vacatures die je makkelijk kunt beantwoorden via dit platform. Ook kun je zelf een bericht delen met de vraag of je connecties je kunnen helpen met het zoeken naar een geschikte stage.

4. Zoek online
LinkedIn kan je helpen bij het zoeken van een stage, maar je kan het internet zelf natuurlijk ook goed gebruiken. Zoek naar beschikbare stages die relevant zijn voor jouw opleiding. Neem vooral de tijd om alle vacatures echt te bekijken en gebruik de juiste zoekwoorden. Zo krijg je bij “vacature” en “stage” minder relevante vacatures dan als je “communicatie” eraan toevoegt. Als je weet waar je naar op zoek bent, dan kan dit je helpen om met bijpassende zoekwoorden beter te zoeken.

5. Verstuur open vacatures
Stel: je weet wat je wilt, maar er is geen vacature bij het bedrijf waar je stage wilt lopen. Stuur dan een open sollicitatie! Dit sluit aan bij het bekende spreekwoord “nee heb je, ja kun je krijgen”. Met een goede motivatie kun je meer dan je soms denkt. Sommige bedrijven weten zelf niet eens dat ze best een goede stagiair(e) zouden kunnen gebruiken!

Tip: Geef nooit op!
Durf te gaan voor de stageplek waar jij van droomt, hoe lastig dit misschien ook lijkt. Ik was mijn motivatiebrief vergeten mee te sturen bij mijn sollicitatie, waardoor ik in eerste instantie werd afgewezen. Toch gaf ik niet op en stuurde ik mijn motivatiebrief alsnog, met daarbij de opmerking dat ik ‘m in al mijn enthousiasme vergeten was te versturen. Mijn sollicitatie werd alsnog bekeken en jawel.. ik heb bij dit bedrijf mijn stage gelopen! Dus: als je zeker weet dat je de stageplek van je dromen hebt gevonden, geef dan niet op!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.