Blog

Big Five – Tentamentips

Het zweet breekt je uit. Hopeloos glijden je ogen door het studieboek, zonder ook maar een woord in je op te nemen. Al tien keer heb je je smartphone gepakt in de hoop dat het de verveling zal verbeteren. Hijgen jouw deadlines ook in je nek? Dan is het tijd op de vijf tips en tricks van smartconnecting door te nemen, zodat jij je tentamenweek doorkomt zonder stress.

Door: Ilse van Zoelen

1. Drie keywords: focus, focus en focus
Allereerst is het belangrijk om te focussen. Ik weet het, op dit soort momenten is zelfs je plafon interessanter dan je studieboek, maar toch moet je jezelf ertoe zetten. De grootste afleiding is onze smartphone. Uit onderzoek van Appotix blijkt dat we gemiddeld 65 keer per dag naar onze smartphone grijpen. Informatie opzoeken is niet verkeerd. Maar voor de zoveelste keer je Instagram pagina refreshen in de hoop op nieuwe berichten is niet erg bevorderend voor het studeren. Om dit te voorkomen kan je je mobiel buiten handbereik houden, praatgrage whatsapp-groepen op stil zetten of een concentratie-app downloaden. Apps kunnen je focus ook vergroten. Zelf ben ik groot fan van Forest: stay focused. Je stelt een tijd in, bijvoorbeeld 20 minuten. Als je 20 minuten lang niet bezig bent met je mobiel groeit er een boom als beloning. Er zijn verschillende soorten concentratie-apps te vinden, het is zeker de moeite waard om te proberen.

2. Begin bij het begin
Als de focus binnen is, kunnen we aan de slag gaan. Maar waar moet je beginnen? Structuur en planning komen hier van pas. Als je begint aan drie grote projecten tegelijkertijd, lijkt het onbegonnen werk. Daarom is het van belang om van tevoren een to do-lijstje te maken van alle dingen die je moet doen. Deze stappen moet je zo concreet mogelijk opschrijven. Dus niet Hoofdstuk 1 schrijven/leren, maar bronnen verzamelen, of een klein onderwerp leren.

3. 24/7 is een nogo
Het beste is natuurlijk om op tijd te beginnen. Soms loopt het anders en begint het echte werk pas vlak voor de toets. Ga jezelf dan niet opsluiten en 24/7 in een boek staren, dat helpt niet. Je kan de informatienier goed  opslaan als je zo gestrest te werk gaat. Gemiddeld kan een persoon zich 30 minuten lang concentreren. Als de 30 minuten voorbij zijn kan je een pauze nemen door even thee zetten. Of je laat even de hond uit. Daarna weer aan de slag natuurlijk. Om uitstelgedrag te voorkomen kan je overigens ook een alarm instellen, dan verplicht je jezelf in ieder geval om weer verder te gaan.

4. Echte motivatie komt van binnen
Leren en aan projecten werken hoeft niet saai te zijn. Je moet het leuk maken voor jezelf. Het belangrijkste is om te bedenken waarom je dit wil. Wil je jezelf trots maken, studiepunten halen of gewoon omdat het moet? Schrijf je doel op een briefje en hang dat op. Als je tijdens het studeren geen motivatie meer hebt, hoef je alleen omhoog kijken om je doel te zien. Je weet waar je naartoe werkt, dit zal je zeker motiveren.
Je kunt jezelf natuurlijk ook motiveren met beloningen. Je kan ’s middags studeren en jezelf ’s avonds belonen met sporten, Netflix of chocolade. Ook kan je nadenken in welke omgeving je het liefste werkt. Totale stilte, het zachte geroezemoes van een café  of muziek op de achtergrond waarbij je zachtjes meeneuriet.

5. Zelfmotivatie
Jezelf motiveren kan op verschillenden manieren. Je kan een strakke planning maken, post-its door je kamer ophangen met motiverende teksten of to-dolijstjes. Als je toetsen moet leren, kan je los gaan met je arceerstift. Hierdoor lees je de tekst goed en  neem je het in je op. Als je de gearceerde tekst later weer lees, komen de belangrijkste dingen meteen weer boven.  Mocht je het bij het maken van een verslag even niet meer ziet zitten, is het misschien een idee om te beginnen met de lay-out. Als je verslag mooier wordt,  krijg je er vanzelf weer zin in.

Ten slotte: vergeet niet dat iedereen studeert op zijn eigen manier. Sommige studenten werken gestructureerd en anderen fladderen door de stof heen. Het allerbelangrijkste is dat je een doel hebt waar je voor gaat. Je kan alle tips uitproberen en kijken wat het beste bij jou past om het beste uit jezelf te halen. Haal snel de markers en post-its in huis en laat jezelf verbazen hoe goed dit zal gaan.

Wil je nog meer tentamentips? Bekijk eens onderstaande links:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.