Blog

Big Five – Milieuvriendelijk op vakantie

Het is alweer juni. De meteorologische zomer is ingegaan en we hebben al een paar heerlijke zomerdagen achter de rug. Niet gek dus dat veel studenten al met hun hoofd in de vakantie zitten. Over een aantal weken kan iedereen eventjes stoppen met nadenken en genieten van de vrijheid. Helemaal stoppen met nadenken hoeft trouwens niet, want met alles wat je doet in de zomer kun je bijdragen aan een beter milieu. Als je graag bewust bezig bent, lees dan deze vijf tips voor een milieuvriendelijke vakantie.

Door: Beau Nanninga

1. Kies voor de trein
Als je duurzaam wilt reizen, dan is de trein je beste vriend. Het is inmiddels geen nieuws meer dat een trein veel schoner is dan een vliegtuig en dat het duurzamer is dan de auto. Een citytrip naar Londen, Parijs of Berlijn is tegenwoordig heel goed te doen met de trein. Daarnaast is het een totaal andere manier van reizen, leuk voor de afwisseling dus! Ga je nu backpacken in Thailand of een andere verre bestemming, dan is het vliegtuig uiteraard nog de meest praktische manier van reizen. Als je binnen dat land meerdere bestemmingen bezoekt, dan is de trein wel weer de beste optie. Behalve dat het minder vervuilend is dan het vliegtuig, geeft de trein je een bijzondere beleving waarmee je meer van de omgeving kunt zien. Een win win situatie dus!

2. Vlieg verstandig
Vliegen is en blijft de komende jaren de populairste manier van reizen. Als je ervoor kiest om te vliegen, dan kun je alsnog denken aan het milieu. Om te beginnen kun je kiezen voor de meest groene airline. Ten tweede is het beter om te kiezen voor een directe vlucht dan voor een vlucht met tussenstops, om extra CO2-uitstoot te voorkomen. Ook kun je tegenwoordig bij veel maatschappijen reizen op een groene stoel. Hiermee compenseer je de CO2-uitstoot die je veroorzaakt met de vlucht. Dit zijn leuke opties om je vliegreis iets duurzamer te maken, maar als je écht milieuvriendelijk wilt zijn dan kun je het vliegtuig beter laten staan.

3. Neem je eigen eten en drinken mee
Natuurlijk, lokale hapjes en drankjes zijn vaak heerlijk. Die zou ik dan ook niet laten staan. Maar door af en toe goed voorbereid op pad te gaan, met je eigen eten en drinken, voorkom je extra (plastic) afval. Afval kan in de zee belanden en dat willen we natuurlijk niet. In toeristische gebieden kunnen de prijzen voor eten en drinken erg hoog zijn, daarmee is deze tip ook handig voor studenten met een klein budget.

4. Probeer een vegetarische maaltijd
De productie van vlees is niet goed voor het milieu. Hoe dat precies zit, daar ga ik in deze Big Five niet al te diep op in, maar door minder vlees te eten ben je dus milieubewuster bezig. Waar het thuis nog wel eens lastig kan zijn om inspiratie te vinden voor een vegetarische maaltijd, hebben ze in het buitenland een andere keuken waardoor je je kan laten verrassen. Als je niet van onbekend eten houdt dan kun je altijd gaan voor een pizza margherita of een pasta pesto. Yum!

5. Vermijd activiteiten waar dieren onder lijden
Op veel toeristische plekken waar wilde dieren leven worden activiteiten aangeboden met deze dieren. In veel gevallen schuilt er dierenleed achter deze toeristische attracties. Wil je toch graag een activiteit met dieren doen? Doe dan research naar de organisatie en ga na of de dieren in goede handen zijn. Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection kan je hierbij helpen met de informatie op hun website.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.