Blog

Big five homeschooling

We werken massaal thuis met zijn allen. Zomaar wat voordelen van thuiswerken: niet worden afgeleid door klasgenoten, geen lange reistijden of spitsuur. Heerlijk! Maar langer in je bed blijven liggen is best verleidelijk, net als in het zonnetje gaan zitten, of Netflix uitkijken. Hoe zorg je er nu voor dat je gedisciplineerd aan je schoolwerk kunt zitten? Hier zijn 5 tips hoe je thuis ervoor kunt zorgen dat je alle deadlines haalt.

door: Jeska Baks

#1 Check regelmatig je e-mail en N@tschool/CumLaude
De eerste stap naar goed plannen is dat je weet wat je te doen staat. Hiervoor is het belangrijk dat je het overzicht bewaart. Dit kan best lastig zijn als er geen docent is die elk college vertelt wat je moet doen voor de volgende week. Bekijk daarom studiehandleidingen goed aan het begin van een blok. Schrijf alle deadlines in je agenda/planner, dan weet je zeker dat je inleverdata niet vergeet. Veel docenten leggen contact via e-mail over bijvoorbeeld aangepaste deadlines. Zorg er dus voor dat je regelmatig even kijkt. Doe dit niet even in de tuin als je aan het zonnen bent, want de kans is groot dat je het dan vergeet. Ga achter je laptop zitten, houd je agenda erbij en schrijf alles op.

#2 Noteer taken
Met alleen deadlines in je agenda ben je er nog niet. Je moet er wel voor zorgen dat je op de inleverdatum daadwerkelijk iets hebt om in te leveren. Wat je hiervoor zou kunnen doen is vaste tijden in je agenda blokken voor bepaalde vakken. Houd bijvoorbeeld het officiële schoolrooster aan voor colleges kijken, rapporten maken of artikelen schrijven. Zo weet je zeker dat je de opdrachten ruim voor de deadline af hebt en het niet last-minute haastwerk wordt. Bekijk dus altijd even de planning wat je wanneer af moet hebben én wanneer je eraan kunt werken.

#3 Doe alsof je naar school gaat
Uiteraard kunnen we lekker thuis zitten en doen wat we maar willen, maar over het algemeen wordt je daar niet productiever van. Zet je wekker op tijd, ga niet elke dag uitslapen , Bewaar dat voor het weekend bijvoorbeeld. Als je ’s ochtends op tijd je bed uitkomt en aan de slag kunt gaan, heb je meer aan je dag. Het is ook wel handig als je ’s avonds een beetje bijtijds naar bed gaat. Zorg ervoor dat je een productieve houding aanneemt. Kleed je aan, fix je kapsel, doe wat make-up op, wat jij normaal gesproken ook doet. Geef toe, in je pyjama heb je nog minder zin om wat aan school te doen en zit je het liefst de hele dag series te bingewatchen in je bed. Kleed je voor een schooldag en maak er ook een schooldag van.

#4 Wees actief
Blijf zoveel mogelijk thuis, vermijd sociale contacten, we weten het allemaal wel. Dit betekent  níet dat je dus de hele dag op je luie gat moet gaan zitten en op de bank wat huiswerk maakt. De kans is dan groot dat je aan het einde van de dag rusteloos bent en niet in slaap kunt komen. Maak af en toe een wandeling, of ga een rondje fietsen. Je kunt prima sporten in je woonkamer, tuin of op je balkon. Tijdens sporten komen er allemaal stofjes vrij (neurotransmitters) die zorgen voor een gelukzalig gevoel. Daarnaast reguleert het je eetlust én slaap. Als laatste kan het ook een goede boost zijn voor je motivatie. Dat is allemaal best handig als je bezig bent met school.

#5 Take a break
Het heeft geen zin om uren achter elkaar onderzoek te doen, te blokken of rapporten te schrijven. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, juist ook tijdens het werken aan school. Allereerst is het sowieso handig om een gevarieerd schema te hebben. Dus wissel af tussen onderzoek doen, schrijven, colleges en bijvoorbeeld meetings met docenten of medestudenten. Daarnaast is het lekker om ook tijd te besteden aan hobby’s, vrienden, huishoudelijke taken. Ga schilderen, lees een boek, bel je vrienden op en speel een spelletje via boardgamearena.com. Om gemotiveerd te blijven voor school is het fijn om lekker in je vel te zitten, dus zorg goed voor jezelf, zowel mentaal als fysiek!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.