Blog

Big five- favoriete boeken om van te genieten dit voorjaar

Vol nieuwsgierigheid sla je de ruwe pagina’s om. Nog meer woorden en zinnen verschijnen op het op papier. Verhalen vullen je gedachtes. Bij een goed boek wil je enerzijds zo snel mogelijk weten hoe het eindigt, en anderzijds wil je dat het eeuwig doorgaat.

We hebben sinds maart vol spanning gewacht omdat het was uitgesteld, Nu is het zover de Boekenweek is eindelijk daar! Het thema van dit jaar is tweestrijd. Ieder die voor 15 euro een aankoop doet ontvangt het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’ geschreven door Hanna Bervoets. CPNB is de organisatie die de communicatie uitingen organiseert rondom het Boekenweekgeschenk, om zo het leven van mensen te verrijken door ze meer te laten lezen. Ik neem jullie graag mee in het verrijkende gevoel van het kopen en lezen van een boek als voorbereiding op mijn stage bij CPNB.  Een boek kiezen is iets persoonlijks, en kan soms best lastig zijn. Hoewel ik pas jarig ben in november deel ik graag mijn boeken-verlanglijstje speciaal voor deze gelegenheid.

  1. Ik ga leven- Lale Gül

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. (Bol.com, 2021)

Dit boek trekt mij enorm aan, omdat de recensies ontzettend enthousiast zijn. Daarnaast heeft de schrijfster alles achter zich gelaten om dit boek te kunnen schrijven. Een breuk met haar familie, ouders en religie. Een hoge prijs. Ik hoop bij het lezen een beter beeld te krijgen van de religie, tradities, gewoontes en wat dit voor haar betekende. Omdat ik zelf weinig Islamitische/Turkse vrouwen in mijn kringen heb ben ik erg geïnteresseerd in het begrijpen van de religie.

  1. Pappie’s kleine meid slaapt op straat- Stephanie-Joy Eerhart

Op haar veertiende wordt Stephany-Joy uit huis geplaatst. Ze gaat van woongroep naar opvanghuis, van instelling naar welzijnscentrum. Stephanie wordt dakloos en zwerft over straat. In haar zoektocht naar aandacht, geborgenheid en liefde verdooft ze zich met drugs. Het kost het meisje met de rode haren en de wijde skate-broek een vijf jaar durende zwerftocht voordat zij de kracht vindt om zich aan haar dakloze bestaan te ontworstelen. (Bol.com, 2010)

Een boek van ruim elf jaar geleden. Waar een goede gezonde opvoeding voor mij vanzelfsprekend is, realiseer ik me tijdens het lezen van de omschrijving van dit boek, dat dit niet voor iedereen zo was. Het is een boek die de brute realiteit van een jong meisje laat zien, wie opgroeit in de harde wereld, op de straat. Het klinkt als een boek waarin veel terugkomt over succes en het behalen van doelen, oftewel een erg inspirerend en leerzaam boek.

  1. De heks van Limbricht- Susan Smit

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij.

Heerlijk, even mee terug te worden genomen naar de zeventiende eeuw. De tijd van tovenaars en hekserij. Intrigerend om te lezen over dit verhaal gebaseerd op de feiten van het leven van Entgen Luijten. Een vrouw die voor haar tijd niet kon worden getemd, en daarom werd bestempeld als heks. Een verhaal over moed en doorzettingsvermogen. Het lijkt mij nu al heerlijk om dit boek in mijn handen te hebben en te worden meegenomen in de krankzinnigheid van de zeventiende eeuw.

  1. Het stemmetje in je hoofd- Ethan Kross

Als je een vreemde vertelt dat je in jezelf praat, dan vindt hij of zij je waarschijnlijk een beetje raar. Maar eigenlijk hebben we allemaal een innerlijke stem in ons hoofd. Als we met onszelf praten, hopen we onze innerlijke coach te bereiken, maar meestal worden we geconfronteerd met onze innerlijke criticus. Soms, als we iets moeilijks moeten doen, worden we door de innerlijke coach geholpen: focus. Je kunt het! Vaak genoeg worden we echter afgekraakt door onze innerlijke criticus: ik kan er niets van. Ze zullen me uitlachen.
In Het stemmetje in je hoofd verkent de gevierde psycholoog Ethan Kross de zwijgende gesprekken die we met onszelf hebben. (Bol.com, 2021)

Ik herkende me al heel snel in dit verhaal. Hoe bizar is het dan ook dat wij allemaal een stemmetje in ons hooft hebben die de stille gesprekken voortzetten. Het beïnvloeden, beheersen en controleren van dit stemmetje lijkt soms lastig te zijn. Van buiten kan je een glimlach opzetten en je reactie controleren, van binnen is dat anders. Het lijkt me een leerzaam boek dat meer informatie geeft over wat er zich eigenlijk allemaal afspeelt in ons hoofd, en hoe we het beter kunnen benutten.

  1. Het bal der Gekken- Victoria Mas

Parijs, 1885. Ieder jaar wordt er een Bal der Gekken georganiseerd, waar heel Parijs voor uitloopt. Verdeeld over twee zalen – aan de ene kant de idioten en aan de andere kant de hysterici, de depressieven en de maniakken – mag Parijs een avond deel uitmaken van het laatste experiment van dokter Charcot. Aan de hand van vier vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van ziekenhuis Salpêtrière dagelijks mee worstelen. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij hen als gek bestempeld om van hen af te zijn? En komen ze er ooit nog uit? (Bol.com, 2021)

Ik ben geen fan van trillers of fantasy boeken. Maar als ik de recensies lees van dit boek, is er ontzettend veel bewondering voor . Het boek lijkt me spannend, omdat er dus verschillende verhaallijnen van de hoofdpersonen door elkaar lopen. Het is bizar te verkroppen hoe er destijds is omgegaan met patiënten. Een echte triller is het niet, fantasy kunnen we het ook niet noemen. Ik wil graag ontdekken wat dit boek mij te vertellen heeft.

En, en? Heb je deze parels ook al in je online winkelmandje? Haal ze er dan lekker uit en ga deze week nog naar je lokale boekhandel. Des te sneller sla je de eerste pagina’s om van je nieuwe boek, jij blij en je helpt de lokale ondernemer ook. Mijn lijstje is wellicht niet jouw smaak, maar er zijn nog zoveel meer spannende, aangrijpende, motiverende en interessante boeken te vinden. Naast het gevoel van het omslaan van die ruwe pagina’s van jouw gloednieuwe boek, maakt lezen je ook daadwerkelijk slimmer (Noordervliet, 2019). Tot hoe laat waren de boekhandels open?

Bronnen

Eerhart, S., & Eerhart, S. J. (2010). Pappie’s kleine meid slaapt op straat (1ste ed., Vol. 2010). Macmillan Publishers. Geraadpleegd op 31 Mei 2021 van https://www.bol.com/nl/p/pappie-s-kleine-meid-slaapt-op-straat/1001004008504392

Gül, L. (2021). Ik ga leven (1ste ed., Vol. 2021). Prometheus. Geraadpleegd op 31 Mei 2021 van https://www.bol.com/nl/p/ik-ga-leven/9300000009994651/?bltgh=jXnF4690dub-6W7gsipP1A.2_36.37.ProductPageUrl

Kross, E. (2021). Het stemmetje in je hoofd (1ste ed., Vol. 2021). Prometheus. Geraadpleegd op 31 Mei 2021 van https://www.bol.com/nl/p/het-stemmetje-in-je-hoofd/9300000018466886/?bltgh=v2mGRUg6HYabhb6qAjlDUg.2_9.10.ProductPageUrl

Mas, V. (2021). Het bal der gekken (1ste ed., Vol. 2021). Spectrum. Geraadpleegd op 31 Mei 2021 van https://www.bol.com/nl/p/het-bal-der-gekken/9300000018467011/?bltgh=jWSxhsj91jYkKXim4fRB-g.2_9.10.ProductPageUrl

Smit, S. (2021). De heks van Limbricht (1ste ed., Vol. 2021). Overamstel Uitgevers. Geraadpleegd op 31 Mei 2021 van https://www.bol.com/nl/p/de-heks-van-limbricht/9300000027366994/?bltgh=gYKKTwyL357dH6hLwPRC7w.2_13.14.ProductImage

Noordervliet, N (14 december 2019). Lezen maakt slimmer, kijken maakt dommer. Trouw geraadpleegd 31 Mei 2021 van https://www.trouw.nl/nieuws/lezen-maakt-slimmer-kijken-maakt-dommer~b389f999/

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.