Blog

Big Five – de voordelen van het honoursprogramma

Gaat het studeren je goed af en wil je graag meer uit je opleiding halen? Misschien is het honoursprogramma dan iets voor jou. Het honoursprogramma is een extra uitdagend studieprogramma voor gemotiveerde studenten. Het wordt door veel universiteiten en hogescholen aangeboden, zo ook binnen onze opleiding. We horen je al denken: dat klinkt leuk en aardig, maar wát kun je er nu precies mee? Blijf even hangen, HP-studente Rose van den Hoven praat je bij over de vijf grote voordelen van dit programma.

1. Meer uit je jezelf en je studie halen
‘’Het honoursprogramma is een extra uitdagend studieprogramma voor gemotiveerde studenten.’’ Uitdagend. Zo’n heerlijk allesomvattend begrip waarmee je veel en tegelijkertijd niks zegt. Laat ik het daarom wat concreter voor je maken. Wanneer je geselecteerd bent voor het honoursprogramma krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan extra activiteiten om je kennis te verdiepen en verbreden. Denk aan colleges waarin je alle ins & outs van een specialisatie binnen je opleiding te weten komt, of juist workshops waarin je iets nieuws leert van een andere opleiding. Ook is er  ruimte voor eigen inbreng en initiatief binnen projecten. Denk jij bijvoorbeeld het beter te weten dan de beruchte handleiding die secuur gevolgd dient te worden, dan krijg je de kans om dit te laten zien. Honoursstudenten worden juist aangemoedigd om out-of-the-box te denken en met hun eigen aanpak en ideeën te komen.

2. Werken in een multidisciplinaire context
Wat ik zelf erg tof vind aan het honoursprogramma is dat je met studenten uit andere studierichtingen gaat samenwerken. Momenteel volg ik het vak HP Lab waarbij ik in groepsverband aan een innovatief vraagstuk werk. We zijn aan het onderzoeken hoe een robot ingezet kan worden binnen Hogeschool Rotterdam om een langdurig afwezige student toch deel te laten nemen aan de lessen. Hierbij werken we samen met ergotherapiestudenten. Je leert veel van elkaar omdat iedereen vanuit een ander perspectief naar de vraag kijkt. Op deze manier leer je ook om over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken en creatief met situaties om te gaan.

3. Extra skills ontwikkelen
Gedurende je opleiding ontwikkel je een bepaalde set skills die van belang zijn in jouw toekomstige werkveld. Als student moet je ze kunnen dromen, gezien we regelmatig onze favoriete bezigheid mogen uitvoeren: STARR-reflecties schrijven. Honoursstudenten werken aan een extra set skills, bijvoorbeeld vraaggericht handelen en kenniscreatie. Aan het eind van je studie heb je een waardevol portfolio opgebouwd dat je bij een toekomstige sollicitatie een sterk voordeel kan opleveren. Je hebt een streepje voor op de andere studenten – en dat zijn die extra STARR-reflecties het dan wel waard geweest.

4, Werken met gemotiveerde studenten
Deadlines missen, niet komen opdagen, geen initiatief tonen en slordig werk inleveren: de kenmerken van een meelifter. Wie heeft er niet mee in een projectgroep gezeten? (Niet herkenbaar? Dan ben jij misschien degene die zijn samenwerkingsskills nog wat moet bijspijkeren..) Een voordeel van het honoursprogramma is dat je samenwerkt met gemotiveerde studenten en, als het goed is, niet langer last hebt van meelifters. De sfeer binnen een projectgroep is hierdoor een stuk beter wat weer een positieve invloed heeft op het op te leveren eindproduct.

5. Diploma én Honours degree
Wanneer je het honoursprogramma succesvol hebt afgerond, krijg je op je getuigschrift een extra vermelding. Daarnaast ontvang je het Honours degree, hiermee bewijs je dat je het competentieprofiel Innoverend Handelen eigen hebt gemaakt. Op deze manier kun je je onderscheiden op de arbeidsmarkt van andere studenten.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.