Blog

#94 Ondertussen – Staan we even stil bij het begin van de wintertijd 

We halen onze warmste jas weer uit de kast, want zondagnacht is zowel de wintertijd als de Dag van Stilte ingegaan. Het begin van de wintertijd biedt ook een extra uurtje vrij voor ons. Nu is mijn vraag: wat doe jij met dit extra uurtje? 

Door: Lila Steijger 

Je herkent het wel, je vertrekt in het donker en je komt weer terug in het donker. Die winterdip is daarom ook dit jaar weer aanwezig. De wintertijd gaat gepaard met de welbekende Blue Monday. We ervaren minder licht, een verminderde opname van vitamine D en we worden er niet altijd gezelliger op. We weten dit eigenlijk al van tevoren en willen deze verschijnselen helemaal niet ervaren, dus waarom zouden we wachten met verandering teweegbrengen?! Dat komt doordat het dekentje met een kop thee heel vertrouwd voelt. Makkelijk is dat hè, om daaronder te blijven liggen…

De tikkende secondewijzer
Sta met het lezen van dit artikel even stil. Even naar buiten kijken en heel bewust een flinke teug adem nemen, dat doen we niet zo vaak meer tegenwoordig. We zitten soms voor ons gevoel zo vast aan tijd. Alles moet binnen bepaalde uren gedaan worden en we kijken maar constant op de klok. En als er iemand is die dat veel doet, dan ben ik het wel. Waarom doen we dit nu eigenlijk? “Tijd is relatief”, zoals Einstein al zei. Het kruipt als het even niet meezit, maar het stroomt als je alles aan kan.   

Het antwoord of excuusje is vaak dat we niet genoeg tijd hebben. Maar heel eerlijk, we hebben genoeg tijd en in elke dag zitten dezelfde uren. In deze versnelde wereld gaan we echter als een massa door op de automatische piloot en daarom staan we niet altijd genoeg stil bij waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Het draait daarom niet om dat ene uurtje, maar om de manier waarop we met elkaar tegen dat uurtje extra aankijken. De opvatting die overheerst is dat we langer kunnen slapen en dat de lange koude dagen weer gaan beginnen, maar wat als we deze gedachte omdraaien en er iets uithalen?   

Tijd om te beginnen
Er zijn heel veel dingen die je in een uur tijd kan doen, denk aan sporten, belangrijke beslissingen nemen of verder werken aan je hobby die je al heel lang wil doorzetten. Oftewel, met dit uurtje kunnen we dingen inhalen die we eerder graag wilden doen. Soms heeft ons brein namelijk een startpunt nodig. Zie het ingaan van de wintertijd daarom als een mooie gelegenheid om dingen op te pakken. Bel even die oude vriend of vriendin op, ga even wandelen en kijk om je heen. Allemaal hele kleine momenten die heel veel kunnen betekenen. Kijk nog eens even terug naar de goede voornemens die je voor jezelf hebt opgesteld en hoeveel daarvan je er nu eigenlijk hebt nageleefd. Misschien is dit dan wel een goed moment om het weer te relativeren en hier stappen in te zetten, zodat je voor je gevoel net weer dat ene stapje voor bent op de goede voornemens die 31 december weer door alle straten klinken.   

Tijd is niet alles 
Met deze dag en het begin van deze week kunnen we even stilstaan bij het bewust ervaren van alles wat we doen. Dan leef je meer en sta je niet constant ‘aan’. De dingen die je nu zo nodig moet afhebben en de dingen waar je op dit moment tegen op kan zien, zijn echt niet alles.Het is maar hoe je ernaar kijkt. Voor sommigen zal dat ene uurtje helemaal niks betekenen en dat kan ook. In onze drukke leventjes hebben we niet altijd evenveel tijd om een momentje pauze te nemen. Maar wat nu als ik je vertel dat je dit zojuist wel hebt gedaan? Met het lezen van dit artikel heb je namelijk ook even een kort mindfulness momentje en een pauze gehad. Blijf jezelf dus verrassen, durf je fantasie te gebruiken en zit niet te veel vast aan de tijd. De waarde zit namelijk in hoe jij jouw extra uurtje invult.   

Reacties

Echt een ontzettend leuk en leerzaam artikel Lila! Je kan prachtig schrijven. Daar mag je echt trots op zijn. Hopelijk is dat de hobby waar je je in dit 'extra' uurtje mee bezig gaat houden!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.