Een te krappe woningmarkt, studeren zonder basisbeurs en toenemende huurprijzen: het leven van een student in 2022.
Het betalen van 700 euro voor een kamer van 7m2 is geen uitzondering meer, maar eerder de norm. Probeer dit maar eens te betalen terwijl je studeert en geen studiefinanciering of tegemoetkoming ontvangt. Nog niet eens gesproken over de gemiddelde wachtrijen voordat je in aanmerking komt voor een woning. 15 maanden of 20 hospiteeravonden later maak je misschien kans.
Wat moet er veranderen? Wie is er verantwoordelijk voor een oplossing? Worden de studenten van kansen ontnomen? Om deze vragen te beantwoorden ben ik in gesprek gegaan met een aantal studenten van Hogeschool Rotterdam.
Door: Jitske Wilstra
Met onzekerheid de woningmarkt op
Een van die studenten is Yvonne. Ze is al een aantal jaar op zoek naar een studentenwoning in Rotterdam. Intussen is ze bijna afgestudeerd. “Het vinden van een woning gaat ook na mijn afstuderen moeilijk worden. Door de huidige huizenmarkt is er ook woningnood bij de sociale huurwoningen en bij de koophuizen. Zeker voor starters, die de markt op gaan met een studieschuld en hierdoor minder makkelijk een hypotheek kunnen krijgen, is het onmogelijk om er tussen te komen’’. Ook geeft ze aan zich zorgen te maken of ze wel een huis kan krijgen: ”Het aanbod is te klein en de prijzen te hoog. Om nog kans te kunnen maken zou je met iemand samen moeten wonen, maar als eenverdiener kun je het wel vergeten”.
Belangrijke levensfase
Over het missen van een stukje ontwikkeling door het gedwongen thuis te moeten blijven wonen vertelt derdejaarsstudente Neliene dat ze het jammer vindt om deze fase in het studentenleven waarschijnlijk mis te lopen. “Op jezelf gaan wonen lijkt mij een belangrijke volgende stap in je leven waarin je veel over jezelf komt te weten en waarin je jezelf gaat tegenkomen. Dit wordt ons nu ontnomen waardoor we niet volledig kunnen worden wie we zijn”. Student Raja vult aan met: “Je wordt beperkt in het maken van je eigen keuzes en beslissingen. Hier zouden jongvolwassenen alle ruimte voor moeten hebben”.
De rol van Hogeschool Rotterdam
Daarnaast is er de vraag wat de rol van Hogeschool Rotterdam is en wat zijn rol moet zijn in het helpen van het vinden van een studentenwoning. Ligt de verantwoordelijkheid alleen bij de overheid of woningcorporaties en de woningbouw of zou deze ook bij een onderwijsinstelling moeten liggen?
Eerder in 2021 heeft Hogeschool Rotterdam medewerkers opgeroepen om studenten tijdelijk in huis te nemen. Volgens de studenten is dit een goed initiatief geweest en ligt de verantwoordelijkheid niet bij de Hogeschool: “Hogescholen kunnen moeilijk investeren in het bouwen van studentenkamers en hebben geen invloed op het tekort”, zegt Yvonne. Daarnaast heeft woningcorporatie Rotterdam al een regeling getroffen waarbij zij voorrang geven aan mensen die in de zorg en in het onderwijs werken. Of dit inclusief is of juist voor verdere uitsluiting zorgt, is de vraag. Dat er maatregelen worden getroffen is zeker.
Verder bedenken de studenten zelf ook oplossingen. Zo vertelt Neliene dat haar broer, die ook studeert aan Hogeschool Rotterdam, sinds kort een appartement in Rotterdam huurt met drie andere studenten. Deze woning is eigenlijk een tweepersoonswoning, maar op deze manier zijn de kosten te overzien.
Na de gesprekken met de studenten over hoe zij met deze crisis omgaan, ben ik ervan overtuigd dat deze generatie, juist door het ervaren van deze tegenslagen op deze leeftijd, zelfredzaam en met zelfreflectie de toekomst in gaat.
Reacties
agaath
Mooie conclusie Jitske. Maar hoop ook zeker dat ieder een eigen thuis kan opbouwen.
3 jaar geleden geplaatst