Blog

#81 Ondertussen – heb ik wel mijn P gehaald

Vandaag is het zover: de propedeuse-uitreiking. Het behalen van de propedeuse, kortweg ook wel P genoemd, is een feestelijke mijlpaal die volgt na het behalen van alle 60 studiepunten van het eerste studiejaar van de bachelor. Een echte uitdaging, zeker in een tijd vol online onderwijs. Hoe gaat dat dan , je P halen in zo’n bewogen eerste jaar?

Door: Sophie Mijnlieff

Het is 6 juli en mijn eerste studiejaar van de opleiding communicatie zit er zo goed als op. Hoewel ik volop geniet van mijn vrije tijd en mentaal al in de Griekse zon lig, maakt een melding van de Hogeschool Rotterdam-app me ervan bewust dat mijn laatste resultaat gepubliceerd is. Deze ‘voldaan’ voor mijn leerteamportfolio is goed voor het behalen van mijn 4 laatste openstaande studiepunten. Hè, betekent dat nu dat ik officieel mijn propedeuse gehaald heb? Op een doodgewone dinsdagmiddag, thuis op de bank door een notificatie op mijn telefoon?!

Ongezellig, verwarrend en uitdagend
Toch is deze manier bijzonder kenmerkend voor het schooljaar voorafgaand aan deze prestatie: thuis, online en zonder feestjes. Wanneer ik aan mijn klasgenoten vraag hoe ze het eerste jaar van deze studie beleefd hebben, zijn ‘ongezellig, verwarrend en uitdagend’ veelgenoemde ervaringen. Het zijn gevoelens, waarin ik mij herken. Inmiddels kan dan ook worden geconcludeerd dat dit niet het studiejaar was dat we met zijn allen voor ogen hadden. Dat een nieuwe start en alle factoren die zoiets met zich meebrengt op z’n tijd best veeleisend is, werd al snel duidelijk. Onpersoonlijk contact met klasgenoten en docenten achter de laptop, online colleges volgen, vele Teams-meetings bijwonen en alle problemen die hierbij kwamen kijken, zoals een vastlopende laptop of niet-werkend internet, werden ‘het nieuwe normaal’. Maar net zoals de laptop en het internet weer ‘gereset’ kunnen worden, was dit als student soms ook precies hetgeen wat nodig was; opnieuw beginnen en er weer voor gaan!

Ommekeer
En zo was het, met het behalen van de P als doel in mijn achterhoofd, opeens juli. De binnendruppelende studiepunten en de vooruitgang die ik boekte, gaven me gedurende het jaar steeds weer nieuwe motivatie. Ook het werken aan interessante cases voor echte opdrachtgevers maakte dat ik de online uitdaging, waaraan ik inmiddels wel gewend geraakt was, toch steeds weer met plezier aanging. Als ik een doel in mijn hoofd heb, zal ik er 100% voor gaan. En dat bleek de weg naar succes te zijn!

Hard werken loont
Gelukkig ziet de wereld er na de afgelopen zomervakantie al heel anders uit. Naast dat het fysieke studeren en het studentenleven weer steeds meer doorgang vinden, kunnen we vandaag ook eindelijk met zijn allen het certificaat in ontvangst nemen tijdens de propedeuse-uitreiking. Hoe mooi is het dat we dit moment in Rotterdam kunnen vieren om dat gevoel van verbinding terug te vinden? Dat we, inmiddels als tweedejaars studenten, kunnen concluderen dat de rollercoaster waar we gezamenlijk ingezeten hebben tot een positief einde gekomen is. Een echt peak end, zoals in de communicatiewereld zou worden gezegd.  

Vandaag overheerst het gevoel van trots. Natuurlijk is het behalen van de P een absoluut hoogtepunt, maar toch draait het vooral om het verhaal achter dat felbegeerde papiertje.  Laat dit jaar het bewijs zijn dat zelfs een weg met drempels nog steeds kan leiden tot mooie bestemmingen. Hard werken loont en dat mag gevierd worden!   

Reacties

Gefeliciteerd Sophie! En wauw, wat heb jij een prachtige achternaam!

2 jaar geleden geplaatst

Mooi geschreven Sophie, op naar de volgende stap met minder drempels….

3 jaar geleden geplaatst

Gefeliciteerd! En een mooi artikel heb je geschreven! :)

3 jaar geleden geplaatst

Leuk artikel Sophie! 😍🎓

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.