Blog

#66 Ondertussen – spreken wij ons uit tegen racisme

Ik zag het filmpje van de moord op George Floyd op Insta. Ik snapte niet waar ik naar zat te kijken en op het moment dat ik wel begreep wat ik zag, kon ik niet meer kijken. Ik heb mezelf gedwongen. Inmiddels zit mijn feed vol met #Icantbreath en #justiceforGeorgeFloyd. Vanochtend brak ik bij het zien van deze post.

Door: Marije Brom

Dikke tranen. Jeetje, dacht ik, wat een heftige reactie voor iets wat zo ver weg lijkt in een land waar ik steeds minder van begrijp. Maar mijn reactie is een druppel in een emmer die zich al jaren vult. Racisme is een thema waar ik al van jongs af aan geboeid door ben en dat mij oprecht raakt. Ik heb er zelfs een studie over gevolgd. Door alle kennis die ik heb, weet ik dat ik als middenklasse witte vrouw hier bijzonder weinig over mag zeggen. Het is immers niet mijn verhaal. Toch heb ik er wel al sinds mijn twaalfde regelmatig direct mee te maken. Ik zat op een zogenaamde. ‘zwarte school’, ik heb gewerkt in de Amsterdamse Bijlmer, ik heb Surinaamse familie en vrienden en ik werk bij de opleiding Communicatie op de HR. En ik weet je wel te vertellen, je naam, je huidskleur, je voorkeur, het maakt wel een verschil. Racisme is niet ver weg, het is hier, heel regelmatig. Ik ken genoeg studenten die moeite hebben met het vinden van een stage. Niet vanwege hun inzet en cijfers maar vanwege hun naam.

Of bijvoorbeeld vorig jaar tijdens een samenwerking met een derde partij: De opdrachtgever maakte een opmerking in de trend van ‘Zo jullie hebben veel exotische studenten’. Helemaal pijnlijk toen ze kozen voor niet het best uitgewerkte idee maar in mijn optiek afgingen op het uiterlijk van studenten. Ik draaide mijn hoofd weg, ik wist niet wat ik moest zeggen. Maar weet je, silence means supporting the oppressor. Dus ik spreek mij uit. Stop racisme. Het speelt ook hier. Het is niet een verhaal van de ander, ver weg. Maak het zichtbaar. Veel van jullie kiezen ervoor je niet uit te spreken omdat je denkt dat het geen verschil maakt, het niets met jou te maken heeft,  je hebt ervaren dat het geen verschil maakt. Of juist omdat je niet om je achtergrond wil worden beoordeeld. Er zijn genoeg redenen om je niet uit te spreken.

In de afgelopen maanden lijkt de tijd vaker stil te staan en lijken we terug te gaan in de tijd. Maar laat George Floyd meer zijn dan een #, hij was een zoon van iemand, misschien wel een vader. Hij was bovenal een mens. En deze man is vermoord om zijn huidskleur. Net als vele andere die wel onzichtbaar blijven. Maak racisme zichtbaar en vertel je verhaal. Stop racisme.


Verhalen vertellen vinden we leuk. Daarnaast vinden we het een onmisbare competentie van een smart connector. Heel graag willen we op een verhalende manier delen wat we beleven. Omdat dit mensen met elkaar verbindt. In de rubriek ‘Ondertussen…. ‘ vertelt iemand binnen de opleiding Communicatie iets wat hem of haar heeft geïnspireerd, heeft geraakt of is opgevallen. 

Reacties

Beste Anoniem, dank dat je je uitspreekt. Ook ik snap je reactie. Het spijt ons dat we dit gevoel bij je opgeroepen hebben. En wellicht ook bij anderen. Het was geenszins de bedoeling om ons platform of de blog van Marije te promoten. We zijn zeer begaan met de gehele situatie, dat is onze enige intentie geweest. De #linkindebio is inmiddels verwijderd. Mocht je nog met ons in gesprek willen gaan, dan staan we hier altijd voor open.

4 jaar geleden geplaatst

Beste ?, Ik snap de reactie. Persoonlijk was ik niet op de hoogte dat er een black out Tuesday post was met daarbij de link naar mijn blog. Zelf had ik hier niet voor gekozen. Ik schrijf dit omdat ik niet opzoek ben naar zelf promotie. Echt niet. Warme groet, Marije

4 jaar geleden geplaatst

Mooi! Ik geloof alleen wel dat jullie het idee van black out Tuesday niet helemaal begrijpen. Met Black out Tuesday nemen we allemaal een stap terug van het delen van onze eigen content, onze eigen levens en het promoten van waar WIJ mee bezig zijn, om te luisteren naar de mensen waar we voor protesteren, die zo lang niet de kans hebben gekregen om zich uit te spreken. Beetje jammer dat er dan onder jullie black out Tuesday post (waar ik mega van onder de indruk was) dan toch nog even gepromoot wordt met een #linkinbio. Daar werd ik een beetje misselijk van. Ik ben trots dat ons platform en een van onze docenten zich hiervoor inzet en over uitspreekt, maar het respect wat je opbouwt met de post voor black out Tuesday wordt weer keihard afgebroken met de zelfpromo eronder!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.