AI, kunstmatige intelligentie, zelflerende robots. Het klinkt nog allemaal ver weg, maar is dichter bij dan we denken. De wetenschap is vaak een inspiratiebron voor films, maar films kunnen ook op de zaken vooruitlopen en juist een inspiratiebron zijn voor de wetenschap. Er zijn zo veel verschillende science fiction films. Van een lieve zorgrobot tot onheilspellende robots die de wereld over nemen. Deze films bepalen voor een groot deel hoe wij over de hedendaagse wetenschap denken. Daarom zijn hier vijf soorten technologische films waar jij de komende quarantaine tijd zoet mee zult zijn.
door: Ilse van Zoelen
1. Robots nemen de wereld over
De oudste en bekendste sciencefiction film is Metropolis (1927). Deze Duitse stille film uit de jaren twintig gaat over de futuristische stad in het jaar 2026 waar werkers en denkers wonen. De M-machine speelt deze partijen tegen elkaar uit en de stad gaat bijna ten onder.
Deze film heeft veel impact gehad van onze perceptie op de toekomst. Mensen werden bang voor robots. Daarnaast is Metropolis een inspiratiebron geweest voor vele andere films.
Zoals The Terminator filmserie (1984-2019), waarin de supercomputer Skynet zelfbewust wordt en de mensheid gaat uitroeien. De leider van de overgebleven mensen genaamd John Connor strijdt tegen deze woeste vechtrobots. Er wordt door de tijd gereisd, mensen worden verliefd en mensen worden vermoord. Als je wilt weten waar Arnold Schwarzeneggers bekendste zin ‘I’ll be back’ voor staat, moet je deze film zien.
Een ander voorbeeld is The Matrix (1999-2003). In deze trilogie ontwaakt Thomas Anderson uit zijn perfecte leven. Dit blijkt een computersimulatie te zijn, een matrix. Als hij wakker wordt in de echte wereld komt hij er achter dat mensen als energiebronnen voor robots worden gebruikt. Samen met een team rebellen trekt Thomas ten strijde. Deze film bevat naast epische vechtsènes, ook, Keanu Reeves en Laurence Fishburne in hun jonge jaren en geweldig regiewerk van de Wachowski broers. Houd the Matrix in de gaten, want in 2021 verschijnt the Matrix 4.
Het derde bekende voorbeeld is Blade Runner. Hiervan zijn twee delen gemaakt: één in 1982 het tweede deel in 2017. De films spelen zich af in vervuild futuristisch Los Angeles. Om de wereld beter te maken zijn er robots in het leven geroepen die ‘menselijker dan mens’ zijn, het zijn supermensen, genaamd replicants. Maar de robots komen in opstand. Agenten uit deze tijd, Blade Runners moeten deze robots opsporen en vermoorden. In het eerste deel wordt dit gedaan door Blade Runner Harrison Ford, in tweede deel wordt Ryan Gosling Blade Runner.
Robots die de wereld willen vernietigen is een populair thema. Andere aanraders zijn: actiefilm Totall Recall (1990 & 2012), avonturiers- en onderzoekersfilm Annihilation (2018) en de serie Black mirror (2011-2019), waar iedere aflevering over de keerzijde van AI gaat.
2.Het universum regeert
Star Wars is misschien wel het bekendste voorbeeld als het om moderne technologie gaat. Deze film was in 1977 zijn tijd al ver vooruit, het zou nog vijf jaar duren voordat de eerste mobiele telefoon uitkwam, en 25 jaar voor dat de robotstofzuiger werd uitgevonden. Toch wemelt het in deze film van lasers, zonnepanelen op ruimteschepen en intelligente robots. Star Wars werd een inspiratiebron voor onderzoekers. Futuristische robots, genaamd droids zoals C-3PO en R2-D2 kunnen alles maken en zelf denken. Dit worden de chirurgen van onze toekomst. Er zijn nog meer dingen die onderzoekers hebben overgenomen uit Star Wars, dat lees je hier, als je meer wilt weten over realistische lichtzwaarden klik je hier
3. Siri love
Robots die de wereld over nemen zijn nu nog niet van toepassing. Maar andere AI technieken gebruiken we wel dagelijks, denk maar aan Siri. Hier zijn ook verschillende films op gebaseerd, want een app met een stem kan veel met je doen. In 2013 veroverde de romantische futuristische film Her de wereld. In deze dramatische film wordt hoofdpersoon Theodore verliefd op de stem van zijn virtuele assistent met Artificial Intelligence. Deze app is ontworpen om zich aan te passen aan zijn stem. Door middel van deep learning kunnen apparaten steeds beter de interactie aangaan. In een andere film The Operator (2016) ontwerpt hoofdpersoon Joe een antwoordapparaat dat empathie moet opwekken bij de consument. Hij laat zijn vrouw Emily de stem van de app in spreken. Maar uiteindelijk wordt Joe meer verliefd op de stem van zijn vrouw, dan op zijn vrouw zelf. Verliefd worden op een app lijkt soms nog ver in de toekomst, maar je weet niet wanneer het jou gaat overkomen.
4. Assisterende robots
Niet alle robots hebben slechte bedoelingen met de mensheid. Dat is iets wat Disney duidelijk wil laten zien. In 2008 kwam Disney met de film Wall-e, een robot die afval verwerkt en later de wereld redt. In 2014 kwam Disney met de zorgrobot BayMax in Big Hero 6. Deze lieve marshmellowrobot verzorgt de mensen om zich heen. Het bijzondere aan deze twee robots is dat ze gebaseerd zijn op het echte leven. Op dit moment zijn er al velen robots die afval verwerken en daarnaast komen er in het medisch centrum steeds meer robots aan te pas. In de zorg worden robot voornamelijk gebruikt omdat ze exacter kunnen werken dan mensen. Een wonderrobot zoals Baymax die ieder zorgprobleem kan constateren en oplossen is er nog niet. Maar wie weet, in de toekomst misschien wel.
5. Wearable gadgets redden de wereld
Op dit moment is het mogelijk dat je gebruik maakt van wearable gadgets, zoals een smartwatch of een FitBit. In Marvel films wordt dit naar een hoger niveau getilt. Denk maar aan Tony Stark in Iron Man (2008) die een heel pak met wapens en technische verbeteringen voor zichzelf heeft gebouwd. In een andere filmreeks X-men (2000-2019) worden mensen met speciale krachten opgeleid tot superhelden. Wearable gadgets, zoals speciale brillen, helpen hierbij.
Reacties
Agaath Flikweert
Wat een prachtig artikel! Duidelijk op onderzoek uitgeweest
5 jaar geleden geplaatst