Blog

#5 Wat nu? The Ugly Truth!

Afgestudeerd! Zo, wat heb je daarnaar uitgekeken. Dat felbegeerde briefje in je handen en de hele wereld aan je voeten. Tijd om je vleugels eens echt uit te gaan slaan. Een heerlijk vooruitzicht. Toch?
In haar maandelijkse column ‘Wat nu? The ugly truth!’ deelt Melanie de Bruin – afgestudeerd in juli 2016 – haar ervaringen. Open en eerlijk. Vandaag de eerste werkdag, waarbij ze van de ene verbazing in de andere valt.

Terwijl mijn team ondertussen compleet is en Linda al sinds binnenkomst van hot naar her rent, klik in nog steeds een beetje doelloos op allerlei links van de website van ProTalent. Ik snap er nog steeds geen reet van … Wat is scrum? Als het een tool voor communicatiemanagement is, dan moet ik dat toch op school geleerd hebben?

Ik schrik op uit mijn gedachten als al mijn teamleden ineens opstaan. “Daily!” zegt Jenny met een scheve glimlach. Ik glimlach terug alsof ik precies weet waar ze het over heeft en ga naast haar staan. Mijn hersenen draaien inmiddels overuren: `Wat is in hemelsnaam een daily??’

We staan voor een enorm whiteboard met tientallen gekleurde magnetische post-its. Elke post-it kleur staat voor een teamlid. Op deze post-its worden alle taken opgeschreven die in een sprint voltooid moeten worden. Een sprint duurt meestal één tot twee weken. Daarna begint een nieuwe sprint met nieuwe taken. Er zijn in totaal drie categorieën: to-do, doing en done. Telkens wanneer je met een andere taak aan de slag gaat of een taak af rond, verschuif je de desbetreffende post-it naar het juiste vak. Op deze manier heeft het hele team inzicht in elkaars bezigheden. Elke dag begint met een daily, wat wil zeggen dat het hele team bij elkaar komt en de voortgang van de post-its bespreekt.

“De keywordanalyse van Electric is bijna af, ik heb een top vijf gemaakt en naar jou gemaild Linda. Laat maar weten wat de vervolgstappen worden. Verder ben ik druk met de SEO van de trainingspagina’s. Jenny, zou jij mij daar later vanmiddag een spellingscheck op kunnen geven, dan kunnen ze morgenochtend live?”

Ik staar Jelle met open mond aan. Ik heb geen woord begrepen van wat hij net allemaal gezegd heeft. Oké, ik herkende wat woorden uit de marketingboeken, zoals keywordanalyse en SEO, maar hoe werkt dat ook al weer? Shit, ik moet écht mijn boeken opnieuw door gaan nemen wil ik hier iets van gaan begrijpen.

“En wat ga jij vandaag doen Melanie?” Ik kijk geschrokken naar Linda die me verwachtingsvol aankijkt. Wat ga ik doen? Weet ik veel, ik weet niet eens waar jullie het over hebben, laat staan dat ik weet wat ik moet doen. Jij bent toch de baas? Jij zegt toch wat ik moet doen?

“Euhm, nou, ik ben mij druk aan het inlezen in de organisatie en als iemand hulp nodig heeft dan sta ik klaar!” Ik glimlach voorzichtig. Linda begint te lachen. “Maak je maar geen zorgen meid, ik ga je alles uitleggen. Het komt helemaal goed! Ik weet zeker dat jij het fort prima staande weet te houden wanneer ik op vakantie ben.” Vakantie? Welke vakantie? Laat me niet alleen!!

“Ja, heb je er al zin in? Ik ben zo jaloers!” zucht Jenny naast me. “Linda gaat over twee weken een maand reizen met haar man, zo chill!” Chill? Chill! Ik ben hier pas vijf minuten en ik word over twee weken het aanspreekpunt International Content? Zijn ze helemaal gek geworden, dat kan ik toch helemaal niet!

Terwijl ik in mijn hoofd compleet sta te flippen hoor ik mijzelf zeggen: “Wauw, wat cool! Dat moet zeker goedkomen, geen probleem!”

HELP!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.