Blog

#38 Ondertussen – combineer ik mijn studie met mijn sport

Het Europees Kampioenschap van jouw sport in jouw stad, op een moment dat je vakantie hebt. Dat overkwam mij twee weken geleden. Keizer/Meppelink, Van der Ham/Vismans en de tweede op de ranglijst; Hermannova/Slukova, allemaal speelden zij hun poulewedstrijden (en sommigen hun achtste- en kwartfinales) naast de imposante SS Rotterdam. De namen zeggen de meeste mensen waarschijnlijk niets, maar mij des te meer. De Europese beachvolleybaltop kwam samen in Rotterdam (en Utrecht, Den Haag en Apeldoorn).

Volleybal is mijn sport. Drie jaar geleden zag ik vanaf de tribune Nummerdor/Varenhorst de halve finale winnen. Deze keer zat ik op de perstribune, interviewde ik per wedstrijd de winnaar en zocht ik beelden die later de wereld over gingen via Twitter en Instagram. Ik was twee dagen social reporter op het DELA EK Beachvolleyball 2018 en ik neem jullie graag mij in mijn belevenissen van deze twee bomvolle dagen!

De SS Rotterdam
Het stadion bevindt zich voor de SS Rotterdam, met alle hoogtepunten van de stad in het zicht. Met de wind in je haren op het bovendek zie je aan de ene kant de Euromast. Draai je een stukje naar rechts dan zie je de Erasmusbrug en ergens daartussen Hotel New York. Een paar verdiepingen lager kom je in het perscentrum terecht. Twee social reporters, een game reporter, een fotograaf en een aantal persmedewerkers hebben hier deze dagen hun thuis. Samen zijn we verantwoordelijk voor de content die naar de pers ‘hub’ gaat, waar alles gefilterd en geplaatst wordt.

Social reporter
“Het is belangrijk om de sfeer te vangen.” Tja, waar te beginnen?! De Oranjefans op de tribune, maar ook dat kleine groepje bloedfanatieke Tsjechen. Het food court, de medewerkers, de ballenjongens en -meisjes, mascotte Spike.. Iedereen voegt wat toe aan de sfeer. Met de telefoon in mijn hand proberen mijn collega en ik zoveel mogelijk verschillende beelden te verzamelen om zo een overzicht te creëren dat voor iedereen interessant is.

Alles wordt, al dan niet met begeleidende tekst of leuke kop, doorgestuurd naar de hub. Zodra het eindsignaal klinkt, vliegen we de trap van de perstribune af om de spelers op te vangen bij de uitgang van het stadion. Elke winnaar willen we spreken. Een spannende wedstrijd of een Nederlandse teleurstelling? Dan van de verliezer ook. Veel tijd is er niet, de juiste vragen stellen blijkt steeds belangrijker. Gelukkig hebben we ons ingelezen en de wedstrijden gezien.

Live
“Vanmiddag gaan jullie met Van der Ham/Vismans live op Instagram.” Wat een zenuwen, maar wat een feest! Helaas verliezen de mannen de wedstrijd, wat voor hen het einde van het toernooi betekent. Gelukkig hebben we in de voorbereiding rekening gehouden met dit scenario. Via WhatsApp komen er nog enkele tips van de organisatie en dan zijn we live. In een mum van tijd is het voorbij. Het gaat beter dan we hadden verwacht en zelfs dan we hadden gehoopt, yes!

Middeltjes tegen de hitte
Het zijn dagen met behoorlijk hoge temperaturen. Het zand onder de voeten van de ballenjongens en -meisjes wordt nat gehouden en ook hun petjes worden ondergedompeld in water. Het is een ontzettend spannende wedstrijd. Met de winnaars lopen we naar een iets rustiger plek. Terwijl we over koetjes en kalfjes praten om het ijs wat te breken, wordt er letterlijk ijs gebroken. Eén van de speelsters haalt een hand vol ijsblokjes uit haar wedstrijdtop. ‘’It is nice and cold,’’ zegt ze lachend. Begrijpelijk, als je in deze hitte drie kwartier heen en weer rent op het zand.

Het zijn ook maar mensen
We beginnen het interview met de gebruikelijke felicitaties en dan begint het officiële stuk. “After your win of this morning, you win again,” beginnen we. Ze onderbreekt ons: “We lost this morning.” Oh nee, wat nu. “It’s okay, it isn’t live, is it? We’ll just start over.” Ze glimlacht ons bemoedigend toe.

Wat ik deze dagen geleerd heb? Eén manier om je opleiding Communicatie in te zetten. Maar ook hoe het er in een perscentrum aan toe gaat, dat sporters ook maar mensen zijn en dat het fantastisch is om deel uit te maken van zo’n enorm evenement. Maar vooral dat je gewoon moet durven, gewoon moet proberen. En bovenal, dat (beach)volleybal toch wel echt de tofste sport is die er is 😉

Beeld: Noortje Dupont

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.