Blog

De 3 R’dammertjes van.. Taco ten Dam

Wieg, humor en tongval. Alles aan Taco ten Dam – docent aan de Hogeschool Rotterdam – is… Amsterdams. Maar schijn bedriegt. Taco is het liefst in onze Maasstad. Of specifieker: in De Kuip. Hij steekt zijn grote liefde voor Feyenoord onder kleedkamerstoel noch reservebank. Taco connect 010 en 020. Taco doet dat gewoon. En hij was niet de eerste. Met trots vertelt hij over ‘De Drie Amsterdammers die voor Feyenoord uitkwamen’.

Door: Taco ten Dam, docent Communicatie

Kenneth Vermeer is een geweldige keeper en een fantastisch mens. Net als Eddy Pieters Graafland een oud-keeper van Ajax die al in 1958 naar Feyenoord kwam. Voor een recordbedrag van pakweg ruim 60.000 euro. Er waren veel meer Amsterdammers in Rotterdamse dienst. Rinus Israel en Nico Jansen kwamen van DWS, later FC Amsterdam. Dat was eigenlijk het Feyenoord van Amsterdam. Volkssclub, no nonsense, mouwen opstropen en hard werken. Daarom pasten zij bij Feyenoord. Zoals Rinus Israel, Nico Jansen en Gerard van der Lem. Johan Cruijff en Feyenoord was een verhaal apart. De huidige selectie van Feyenoord telt overigens vijf spelers uit de regio Amsterdam. Bij Ajax spelen vier spelers uit de regio Amsterdam. Hieronder meer over Eddy P.G., Rinus Israel en Nico Jansen.

Eddy Pieters Graafland-2#1 – Eddy Pieters Graafland
Bijna niemand wist na verloop van tijd dat Eddy Pieters Graafland uit Amsterdam kwam. Zo Rotterdams was hij geworden. Een elegante doelman. Voor de duivel niet bang met als specialiteit de bal van de voet van de tegenstander plukken. Ik was erbij toen zijn opvolger Eddy Treytel tegen Ajax in De Meer in 1970 ontzettend blunderde. Trainer Happel die het hele seizoen niets tegen inmiddels reservedoelman Eddy P.G. had gezegd, nam hem apart: “Du, morgen spreken.” Happel vertelde hem toen dat Eddy P.G. tegen Celtic in de finale van de Europa Cup in het doel zou staan. Feyenoord won de Europa Cup, met Eddy P.G., 36 jaar.

rinus israel kwartet-3#2 – Rinus Israel
Op afstand de beste laatste man die Nederland ooit heeft gekend. Een bikkelharde verdediger met een loepzuivere pass over een grote afstand. Met Theo Laseroms vormde Israel een ongenaakbaar duo: Theo de Tank en IJzeren Rinus. Het strafschopgebied was van hen. Zelfs die kleine, waarmee Israel Johan Cruijff in de spelerstunnel op zijn Amsterdams even toespraak, moest weten dat zijn benen niet veilig waren als hij het waagde in de zestien te komen. Ik heb Rinus en Theo eens gezamenlijk in een flying tackle een aanvaller zien neutraliseren. Vlak voor mijn ogen, in de Kuip waar je aan de lange zijde nog “onder de grasmat” stond.

nico jansen-2#3 – Nico Jansen
Net zoals IJzeren Rinus speelde Nico Jansen voor DWS, dat later opging in FC Amsterdam. Nico Jansen, Snoetje voor de kenners, was zoals je dat noemde “een bonkige spits.” Jongen uit de Jordaan, met een gouden hart en een enorme vechtersmentaliteit. Kwam in 1975 en was in no time de lieveling van Vak S. Hij paste perfect bij Feyenoord en had niets met Ajax. Snoetje had een sterk lijf, maar een zwakke knie. Dat kostte hem uiteindelijk zijn plaats. Nico Jansen ging naar België, werd caféhouder in Antwerpen, maar komt nog steeds met regelmaat in De Kuip.

 

 

 

Bijschriften

  1. Eddy PG kwam in 1958 naar Feyenoord. Voetbalplaatje van Dik Bruynesteyn.
  2. Ajax-Feyenoord 1-3 in 1963. Hans Kraay sr, Henk Groot, Gerard Kerkum, Eddy PG en Cees Groot. Ook Henk Groot speelde voor een tijd voor Feyenoord. Een van de jongetjes langs het veld voor de reclameborden is Taco ten Dam.
  3. Rinus Israel, IJzeren Rinus, kwam in 1966 naar Feyenoord.
  4. Rinus Israel en Ove Kindvall met de Europa Cup in De Kuip in 1970 , daarachter Theo Laseroms en Eddy PG;
  5. Nico Jansen “Snoetje” kwam in 1975 van FC Amsterdam

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.