Blog

De 3 R’dammertjes.. straatspreuken

Van die wijze spreuken waar je dagelijks langsfietst en die bij je binnenkomen. Maar, als iemand vraagt naar waar je de uitspraak kunt vinden, dan weet je het niet. Het Rotterdams’ straatbeeld barst van de mooie citaten, die verwijzen naar vervlogen tijden (maar nog steeds relevant zijn) óf die uitkijken naar een glansrijke toekomst voor de stad. Docente én redacteur Kim Stolk verzamelde 3 straatspreuken die iets met haar doen. 

erasmus1. “Heel de aarde is je vaderland” (Erasmus, rond 1500)
Wie weleens door de stad wandelt of fietst ziet deze prachtige quote van Desiderius Erasmus in neon op de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Binnenrotte prijken. Hoewel deze spreuk al eeuwenoud is, is hij nog steeds relevant. De wereld wordt immers steeds kleiner. Via internet kunnen we overal en met iedereen over de hele wereld contact hebben. Ook kunnen we met gemak binnen 24 uur in Australië staan, vergezeld met backpack en wandelschoen. Het líjkt dus een vooruitstrevende uitspraak van Erasmus, echter vatte hij hem destijds anders op. Het ging hem erom dat je je overal thuis moet kunnen voelen, ongeacht waar je bent. Hij was wars van landsgrenzen en verschillende nationaliteiten. Vanuit dat oogpunt bezien: misschien moeten we deze straatspreuk eens meer ter harte nemen?

2. “Alles van waarde is weerloos” (Lucebert, 1974)
Een waarheid als een koe. Ik vind dit een prachtig citaat, dat ik dikwijls inzet tijdens een gesprek of discussie. Ik niet alleen. Regelmatig vind je de spreuk terug in krantenartikelen of andere publicaties. Het betekent dat alles wat werkelijk waardevol is in het leven, kwetsbaar is. Je kunt het niet grijpen, maar wél aanraken of er door aangeraakt worden. Stiekem maakt dat het leven doodeng. Maar als je dat wat je aanraakt kunt waarderen in het nu, dan ben je rijk. Zo veronderstelt Lucebert in het gedicht, waaruit deze straatspreuk afkomstig is. Hij sluit dan ook af met de zin: “als het hart van de tijd.” Misschien wel even zo mooi. En weet je wat het leuke is? Op Rotterdam-Zuid vind je de straatspreuk: “Van alles is weer waardeloos.” Een heerlijke en terechte verwijzing naar de alom bekende quote van Lucebert.

3. “Overal ben ik van hier” (Bekker, jaartal onbekend)
Deze straatspreuk is toegespitst op de locatie waar deze pronkt: op de passagierstunnel van de Cruise Terminal. Een plek waar van oudsher mensen vertrekken naar Amerika en Canada, waar mensen arriveren of naar hartelust worden uitgezwaaid. De uitspraak zegt dat waar je ook bent, waar je ook gaat, je overal van hier bent. Van Rotterdam. En daarvan krijg ik oprecht een warm gevoel. Het gevoel dat bij mij ontwaakt als ik aan Rotterdam denk. De stad die in mijn paspoort staat genoteerd als geboortestad. Dat zal mijn hele leven zo blijven. Een gegeven dat ik altijd met me zal meedragen. Waar ik ook ga, overal ben ik van hier.

Reacties

Deze straatspreuken hebben mij geraakt, vooral heel de aarde is je vaderland. Een paar jaar geleden, liep ik door Rotterdam richting metrostation en kijk naar boven en zie dit staan en lees, heel de aarde is je vaderland, ik was zo ontroerd. Deze is zo sterk, maar volgens mij weet men niet wat het inhoud.,ik maak me zorgen om de mensen op deze mooie aardbol, we moeten als mens met elkaar eenheid vormen ongeacht wie of wat je bent. Wees lief voor jezelf en een ander, samen ben je sterker! Dan zullen wij het samen redden op deze prachtige aarde, ons vaderland.

2 jaar geleden geplaatst

Wat leuk!!! Moeten we erin houden!

8 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.