Blog

De 3 R’dammertjes… Stadions!

Eén authentiek en twee semi-authentiek. Waar zon, wind en regen vrij spel hebben. Deze editie vertelt docent Taco ten Dam over drie Rotterdamse stadions. De ambiance en het gras maken Stadion Feijenoord tot een authentiek voetbalstadion. Op Spangen en in Kralingen moest Koning Voetbal diep buigen toen plastic het gras verving. Bij Feyenoord is terreinknecht, tegenwoordig grasmeester, een erebaan. Opdat hij nooit kunstgrasmeester moge worden.

Door: Taco ten Dam

Stadion Feijenoord De Kuip
“Ik heb het, ik heb het!” Op een winterochtend in 1931 schreeuwt Feyenoord voorzitter Leen van Zandvliet het uit. Hij heeft gedroomd over “het ideale stadion” en tekent zijn idee direct in zijn kladblok. In 1937 staat De Kuip er. De allereerste officiële wedstrijd in De Kuip wint Feyenoord met 3-0, uitgerekend van Ajax.

In de loop der jaren groeit er in De Kuip een unieke voetbalsfeer. Als de Kuip ontploft, beweegt het stadion daadwerkelijk. Toen Feyenoord in 2014 tegen Sevilla scoorde, dachten Spaanse journalisten dat het stadion instortte. Johan Cruijff, die alle stadions ter wereld gezien had, kon zich blijven verbazen over die magische sfeer in De Kuip.

2-feyenoord-kuip-oud

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Stadion Feijenoord in 1937.

Het Kasteel op Spangen
Door de authentieke gevel met de twee torentjes heet het stadion al 100 jaar Het Kasteel. Het stadion staat naar Engels voorbeeld midden in een woonwijk. Modernere tribunes: ok. Maar dat veld. Wat moeten oerfans Jules Deelder en Hugo Borst daarvan denken? Commercie en bezuinigingen beroofden deze geweldige ambiance van wat voetbal tot voetbal maakt: een spel op gras.

De geur van gemaaid gras, gras dat drassig en modderig is door een regenbui en gras dat openscheurt bij een sliding van een stoere verdediger. Voetbalschoenen waar je na afloop de modder tussen de noppen vandaan moet stampen op de tegels. Het geld regeert, hét voetbal lijdt.

3-sparta-kasteel-oud-huygensstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Huygensstraat in de jaren ’20 richting Het Kasteel in de Spartastraat.


Stadion Woudestein
Een knus stadionnetje voor 3500 mensen. In 1902 richtten een paar jongens uit Kralingen Excelsior op. Hun terrein lag bij landgoed Woudesteyn. Na wat heen-en-weer verhuizingen is Stadion Woudestein vanaf 1939 de thuisbasis van Excelsior.

Heimen Lagerwaard, geboren in Kralingse Veer, voetbalde van 1949 tot 1963 op Woudestein. Tot zijn verrassing werd hij in 1953 international toen hij 20 minuten mocht meedoen tegen Noorwegen. Door die 20 minuten kreeg De Man met de Uitschuifbare Benen uitnodigingen voor reünies van oud-internationals.

In 2010 werd de Zuid-tribune op Woudestein omgedoopt tot de Robin van Persie-tribune. Robin speelde nooit voor Excelsior 1, Heimen maar 13 jaar.

6-excelsior-1957-heimen-lagerwaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Excelsior in 1957 op Woudestein. Heimen Lagerwaard (1929-2006) staand op gras, tweede van rechts.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.