Blog

#14 Ondertussen …….. in Londen

Verhalen vertellen vinden we leuk. Daarnaast vinden we het een onmisbare competentie van een smart connector. Heel graag willen we op een verhalende manier delen wat we beleven, wat ons inspireert. Iets waar jij ook daadwerkelijk wat aan hebt. In Ondertussen.. vertelt iemand binnen de opleiding Communicatie iets wat hem of haar inspireert en deelt dit op eigen wijze. Want ook daar houden we van: eigenwijs zijn. Deze week gaat over een studiereis naar Londen. Een bijdrage van Agaath Flikweert.

En daar gingen we weer. Naar Londen! Net als vorig jaar een combi van de minor PR Creating Stories en de minor Get Connected. Wat een stad, deze fieldtrip is en blijft een topper. Voor inspiratie en nieuwe inzichten. Voor de gezelligheid en het leggen van (nieuwe) contacten. We doen verslag van een educatief verhalenfeestje.

Tegenslag

Nu we het toch over verhalen hebben, laten we de koe dan maar direct bij de horens vatten: de tegenslagen en conflicten. Ze kenmerken de reis van de held, een goed verhaal en – jammer genoeg – ook de reis van het docententeam. Daar waar de reisleiding de studenten op het hart had gedrukt overal op tijd te verschijnen, bleken we als docenten de ‘boot’ (de aansluiting in Brussel) te gaan missen. Oorzaak: een versperring op het spoor bij Roosendaal. Ook de hulp uit ‘onverwachte’ hoek zette geen zoden aan de dijk. De taxichauffeur van Groen Reizen had ondanks – of dankzij – zijn routeplanner geen idee waar het station Brussel-Zuid lag. Dat de trein in Brussel zonder ons zou gaan vertrekken, werd langzaam maar zeker duidelijk en daarmee was het eerste conflict geboren. Of we wilden of niet, we moesten onder ogen zien dat we te laat (veel te laat) op onze eerste afspraak, zouden verschijnen. En laat dat nu net het bezoek aan het toonaangevende reclamebureau BBH zijn. Loslaten werd er geroepen. Voor de een toch wat gemakkelijker dan voor de ander. Nu maar hopen dat de studenten….

En ja, gelukkig! De studenten – travelling by plane – namen de honneurs waar. De docenten sloten wat later aan. Precies op tijd om de presentaties van de voorgelegde case – bedenk een concept voor de lancering van het supersnelle internet van VirginMedia – mee te maken. Er kwamen verrassende ideeën voorbij. De slogan “VIRGIN MEDIA, even faster than him” zullen we niet snel vergeten. Gewaagd, maar strategisch wel juist ingezet. Het bureau zelf koos voor een andere invalshoek: Usain Bolt.

When the world zigs, zag!

img_0170

Bartle Bogle Hegarty. Wat een bureau. Om even een idee te geven. Met kantoren in Londen, New York, São Paulo, Singapour, Shanhai, Mumbai, Stockholm en Los Angeles biedt het bureau werk aan meer dan 1000 medewerkers. Tel daar klanten als Netflix, Axe, Google, Ikea en Nike bij op en dan weet je dat we hier niet met een kleintje te maken hebben.

Het bureau staat en gaat voor ‘the power of difference’. Oftewel: When the world zigs, zag. Het is in al hun werk  wel terug te vinden. Wat een inspirerende werkplek. Het zou toch fantastisch om hier je loopbaan te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? PR-bureau Lighthouse wilde daar het fijne van weten en heeft ‘de beste inside tips’ voor je op een rij gezet.

Jack the Ripper

Over verhalen gesproken, dat van Jack the Ripper mag in onze Londentrip natuurlijk niet ontbreken. Ieder jaar doen we de tour weer en dat verveelt nooit. De rondleiders kunnen er namelijk wat van. Ook dit jaar hingen we weer aan hun lippen. Alsof Jack te Ripper ieder moment weer toe kon slaan. ROTS PR geeft aan hoe.

Oxford

Wat een historie. Wie het universiteitsterrein van Oxford – met zo’n 38 verschillende colleges of faculteiten – betreedt, waant zich in verleden tijden. Oxford is de oudste universteit van Engeland. De universiteit ademt tradities. En aanzien. Je komt hier namelijk niet zomaar. Hoge eindcijfers op je diploma, dat is een eerste vereiste. Maar daarmee ben je er nog niet…. De universiteit houdt namelijk ook de kwaliteit van de middelbare scholen in binnen- en buitenland nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat voor alles. Dat hier veel Nobelprijswinnaars vandaan komen, is dan ook niet vreemd. Maar ook Margaret Thatcher, Tony Blair en vader en dochter Clinton studeerden hier. Enne ….. niet te vergeten, de Rotterdammert Desiderius Erasmus!


img_0138

Stop met zenden. Luister!

En dan – last but not least – het bezoek aan de University of the Arts of London (UAL). Er stond een masterclass op het programma. Drie oud-studenten van de universiteit vertelden ons over het wel en wee van hun werk bij het PR-bureau The Crowd and I. Wat houdt hun werk in, wat moet je als PR-professional kennen en kunnen en hoe ziet de toekomst van PR eruit? En over die toekomst hadden ze wel iets moois te melden: “Ga luisteren! Waar hebben de mensen die je wilt bereiken het over, wie zijn de influencers en hoe kan je daar als organisatie met jouw boodschap op aansluiten.” Stoppen met zenden dus.

 Het einde van de reis

We eindigen waar we mee begonnen zijn: storytelling. Een reis als deze levert inzichten op en die moeten – zoals bij iedere hero’s journey – natuurlijk gedeeld worden. Het waren er veel. Nog drie als afsluiting:

  1. Never trust the press. Het was ten tijde van Jack the Ripper al een issue. De invloed die de pers had op het verhaal van deze seriemoordenaar, was enorm. Wat te denken van een journalist die als Jack the Ripper een brief schrijft naar zijn eigen krant om weer wat nieuwe, zelfbedachte ‘feitjes’ voor het voetlicht te brengen….. (Lindsay Siviter, guide Jack the Ripper Tour);
  2. Onderschat de traditionele media niet. Ook al zijn social media ‘hip and happening’, de traditionele media hebben nog altijd de meeste impact (George Garnham, Strategic PR Consultant  / The Crowd and I);
  3. Give a SHIT. Met andere woorden: investeer in je studie, onderscheid jezelf en bouw aan je netwerk. Het betaalt zich later dubbel en dwars uit! (Charlotte Winslet, Account Director / The Crowd and I).

We nemen ze mee! Oh ja, misschien toch nog een nummer 4. Dat LOSLATEN bleek namelijk toch wel wel een dingetje….

Dat was het dan weer. Ter lering en de vermaak. Mogelijk gemaakt door Monique Abbenbroek, onze reisleider! Dank Monique, het waren weer vier fantastische dagen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.